{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prije 21 godinu ubijeno je pet građana Sarajeva, među kojima i dva brata

F
3.9.2013. u 11:59
3
11
Prije 21 godinu ubijeno je pet građana Sarajeva, među kojima i dva brata
3
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, članovi porodica ubijenih i građani Sarajeva danas su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježili 21. godišnjicu stradanja pet građana Sarajeva, od kojih je troje djece, dok je troje djece teško ranjeno, ispred džamije u ulici Čekaluša.
Foto: FENA
Foto: FENA


Tog dana su od agresorske granate stradali Adnan (Haris) Hodžić (1980.), Mirza (Haris) Hodžić (1981.), Vedran (Emil) Štimac (1980.), Sanela (Abduselam) Lukačević (1971.) i Faruk (Nedžib) Nišić (1960.).

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica kazao je da su, da tragedija bude veća, na današnji dan stradala i dva brata Adnan i Mirza od 11 i 12 godina.

"Ovo je tužan događaj koji nas vraća u prošlost. Bez obzira na to što je prošlo toliko vremena, tuga i bol su veći nego ranije, jer se naša očekivanja nisu ostvarila. Počinioci ovih zločina nisu kažnjeni", kazao je Grabovica.

Ovdje su, dodao je, da čuvaju uspomenu i sjećanje na ubijenu djecu i građane te da čuvaju istinu od zaborava.

Otac ubijene Sanele, Sejo Lukačević prisjetio se dešavanja na današnji dan prije 21 godinu.

"Otišao sam po vodu, a kćerke su ostale kući. Visoki američki funkcionar je tada bio u posjeti Sarajevu i bilo je mirno. Prva granata je pala u dvorište te ubila petero djece, a troje teško ranila. Moja Sanela je bila teško ranjena, nije dolazila sebi. Nakon tri dana je umrla", kazao je.

Dodao je da je i njegova druga kćerka Vedrana također ranjena, ali je preživjela te danas ima dva divna sina.

Profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Trgovačkoj školi u Sarajevu Hava Dautbašić, odlučila je da umjesto sata u učionici dovede djecu na ovo mjesto.

"Želim pokazati da smo i dalje istrajni te da mislimo na najmlađe koji su izgubili živote u ratu. Želim da pokažem svojim učenicima da im se ne smije desiti ono što se desilo ovoj mladoj populaciji", kazala je Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: