BiH
19

Obilježena godišnjica ubistva šestoro djece u ulici Bosanska

FENA
Delegacija Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 položili su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4, u znak sjećanja na šestoro ubijene djece Sarajeva.

Masakr se dogodio prije 20 godina, kada je teško ranjeno još šestoro najmlađih Sarajlija.

Tog tragičnog dana dok su se sankali od gelera triju minobacačkih granata poginuli su: Indira Brković (rođena 1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986.).

Na današnji dan, prije 20 godina na Ali-pašinom Polju prilikom sankanja ubijeno je šestoro djece, šest nevinih bića. Pomisao na tako strašan prizor je teška, jer šest nevih bića koji su se samo igrali ubijeni su na tako zvjerski način, kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Danas smo obilježili godišnjicu, položili smo cvijeće i na taj način čuvamo sjećanje na nevino ubijenu djecu i čuvamo istinu od zaborava, kazao je Grabovica.

Naglasio je da "saznanje da niko za taj zločin nije odgovarao, kao i za mnogobrojne druge, je tragično i to saznanje onima koji su izgubili svoje najdraže teško pada i boli".

Obilježavanju godišjice masakra prisustvovali su i roditelji ubijene djece i veliki broj građana.