Govorio o povjerljivim podacima
0

Tuđman: Karadžićevoj odbrani neće koristiti razgovor

FENA
Miroslav Tuđman (Foto: Arhiv)
Miroslav Tuđman (Foto: Arhiv)
Bivši direktor Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslav Tuđman potvrdio je u ponedjeljak u Zagrebu da je prijepodne pod subpoenom Haaškog suda razgovarao s pravnim savjetnikom bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića Peterom Robinsonom te da, po njegovu mišljenju, Karadžićeva odbrana neće imati koristi od toga razgovora.

"Ja sam pod obvezujućim nalogom razgovarao danas s predstavnikom Karadžićeve odbrane. O sadržaju razgovora ne mogu govoriti jer za to nemam dopuštenje. Jedino mogu reći da, po mom mišljenju, Karadžićeva odbrana nema koristi od tog razgovora", rekao je Tuđman u telefonskoj izjavi za Hinu.

Potvrdio je da je na razgovoru bio predstavnik državnih institucija jer se razgovaralo o povjerljivim podacima, ali je rekao da njegov identitet ne može otkriti.

Tuđman je potkraj prošlog tjedna potvrdio da ga je vlada oslobodila čuvanja državne tajne, ali ne u potpunosti, nego samo za ograničen broj pitanja.

Haaški sud je u julu izdao Miroslavu Tuđmanu obvezujući nalog, odnosno subpoenu, za razgovor sa zastupnicima Karadžićeve odbrane koja smatra da je on, kao nekadašnji ravnatelj HIS-a, znao za krijumčarenje oružja Bošnjacima tokom rata u BiH. ICTY tereti Karadžića, bivšeg vođu bosanskih Srba, za genocid i druge ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. u BiH.