Zločinac želi poseban tretman
0

Karadžić traži da mu se odobre razgovori mobitelom

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić zatražio je od rukovodstva Pritvorske jedinice Haškog tribunala da mu odobre privilegovane razgovore putem mobilnog telefona s advokatom Peterom Robinsonom.

Karadžić je zatražio da mu se dozvoli da obavlja razgovore s braniocem pozivom na mobilni telefon koji neće nadgledati radnici Pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), iako je, prema pravilima Pritvorske jedinice, radi bezbjednosnih razloga ovakve privilegovane razgovore jedino moguće ostvariti fiksnim telefonom.

Bivši predsjednik Republike Srpske pojasnio je da, s obzirom da njegov branilac Robinson nema fiksni telefon u Holandiji, on nije u mogućnosti da ostvari komunikaciju koju ne nadgledaju pripadnici Pritvorske jedinice.

"Pravilo da su privilegovani razgovori nemogući na mobilne telefone besmisleno je u doba moderne komunikacije. Postojeće pravilo služi samo da osigura da radnici Pritvorske jedinice nadgledaju moje razgovore. To je za mene mnogo teže kršenje odnosa klijent - advokat nego mogućnost da će neki haker prisluškivati moj razgovor preko mobilnog telefona", naveo je Karadžić u zahtjevu.

Karadžić je najavio da će se žaliti predsjedniku MKSJ-a u slučaju da Pritvorska jedinica odbije njegov zahtjev, prenosi BIRN - Justice Report.

Haško tužilaštvo tereti Karadžića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine. Trenutno je u toku izvođenje dokaza u odnosu na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Naredno ročište zakazano je za petak, 13. januara.