Haški tribunal
0

Karadžić prisluškivan od vlastite vojske

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haško tužilaštvo je izvođenje dokaza na suđenju Radovanu Karadžiću nastavilo iskazom istražitelja Tomasza Blaszczyka, koji je govorio o audio-zapisima pronađenim 2010. godine u stanu Ratka Mladića.

Tomasz Blaszczyk, istražitelj Haškog tužilaštva, posvjedočio je da od 31 srebreničkog Bošnjaka koje je u Potočarima i Sandićima 13. jula 1995. godine snimio novinar Zoran Petrović Piroćanac, njih 24 nikada više nisu viđeni živi.

Blaszczyk, koji je na suđenju Karadžiću prethodno već svjedočio o ratnim bilježnicama bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Mladića, a koje su zaplijenjene početkom 2010. u njegovom beogradskom stanu, na ovom suđenju je odgovarao na pitanja o više od 100 audio-zapisa pronađenih tom prilikom.

Među audio-snimcima našao se i razgovor u kojem se Karadžić interesovao za tok napada na Srebrenicu.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Karadžić je pitao otkud se taj snimak našao kod generala Mladića, a Blaszczyk je uzvratio da je, po njegovom uvjerenju, obavještajni sektor VRS-a snimao sve razgovore koje su iz Glavnog štaba vodili oficiri, a da je Mladić imao pristup tim snimcima.

“Hoćete li da kažete da me je – pored svakog đavola koji me je prisluškivao – prisluškivala i moja vojska?”, upitao je Karadžić, na šta je svjedok ponovio da je VRS snimao sve razgovore iz Glavnog štaba.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca koji su strijeljani u danima nakon što su snage bosanskih Srba 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu. Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

U optužnici protiv Karadžića, Ratko Mladić je naveden kao član udruženog zločinačkog poduhvata. Mladić očekuje početak suđenja za genocid i druge zločine u BiH. Nakon što je Haško tužilaštvo najavilo da će u narednih nekoliko sedmica okončati izvođenje dokaza, Karadžić je od Suda zatražio da svoju odbranu započne u martu 2013. godine. Karadžić je zasnovao zahtjev na tvrdnji da do sada nije imao dovoljno vremena da se pripremi, te da je Haško tužilaštvo od njegovog hapšenja u julu 2008. do početka suđenja u oktobru 2009. imalo 14 mjeseci za pripreme. Optuženi je najavio da će njegovi saradnici razgovarati sa “oko 600” potencijalnih svjedoka, javio je BIRN.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno u četvrtak, 12. aprila.