{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru

F
26.4.2012. u 18:15
0
0
Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru
0
Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru
Radovan Karadžić
Pretresno vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu odlučilo je da će dokazni postupak odbrane početi u oktobru ove godine, kada će optuženi imati priliku da iznese uvodnu riječ, a odmah zatim da pozove i prvog svjedoka.
U odluci Pretresnog vijeća se navodi da će posljednji svjedok Haškog tužilaštva biti saslušan u prvoj sedmici maja, do kada tužilac treba da se izjasni o eventualnim dodatnim dokazima.

Karadžića, bivšeg predsjednika i vrhovnog komandata oružanih snaga Republike Srpske (RS), optužnica tereti za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Uzimajući u obzir Statut i praksu Tribunala, te obim optužnice, koja obuhvata četiri odvojena udružena zločinačka poduhvata i period od četiri godine, te 114 incidenata u 20 općina, Vijeće je odbilo zahtjev Karadžića da dokaze počne izvoditi u martu 2013. godine, ocijenivši da je period do oktobra dovoljan za okončanje priprema odbrane.

“Vijeće smatra da je razumno da optuženi, ukoliko želi, iznese uvodnu riječ 16. oktobra 2012. i da odmah poslije toga pozove svog prvog svjedoka”, stoji u odluci.

Karadžić bi do 27. augusta trebao da podnese spisak svjedoka i vještaka koje namjerava da pozove, kao i materijalnih dokaza koje će uvesti u spise, javio je BIRN.

Prije početka dokaznog postupka odbrane, 3. septembra bit će održana statusna konferencija. U odluci se napominje da je Pretresno vijeće do sada imalo priliku da čuje 338 svjedoka, od kojih je 114 prezentirano u pisanoj formi. Vijeće je također dobilo oko 5.000 materijalnih dokaza Haškog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: