{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru

F
26.4.2012. u 18:15
0
0
Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru
0
Suđenje Karadžiću: Dokazni postupak odbrane u oktobru
Radovan Karadžić
Pretresno vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu odlučilo je da će dokazni postupak odbrane početi u oktobru ove godine, kada će optuženi imati priliku da iznese uvodnu riječ, a odmah zatim da pozove i prvog svjedoka.
U odluci Pretresnog vijeća se navodi da će posljednji svjedok Haškog tužilaštva biti saslušan u prvoj sedmici maja, do kada tužilac treba da se izjasni o eventualnim dodatnim dokazima.

Karadžića, bivšeg predsjednika i vrhovnog komandata oružanih snaga Republike Srpske (RS), optužnica tereti za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Uzimajući u obzir Statut i praksu Tribunala, te obim optužnice, koja obuhvata četiri odvojena udružena zločinačka poduhvata i period od četiri godine, te 114 incidenata u 20 općina, Vijeće je odbilo zahtjev Karadžića da dokaze počne izvoditi u martu 2013. godine, ocijenivši da je period do oktobra dovoljan za okončanje priprema odbrane.

“Vijeće smatra da je razumno da optuženi, ukoliko želi, iznese uvodnu riječ 16. oktobra 2012. i da odmah poslije toga pozove svog prvog svjedoka”, stoji u odluci.

Karadžić bi do 27. augusta trebao da podnese spisak svjedoka i vještaka koje namjerava da pozove, kao i materijalnih dokaza koje će uvesti u spise, javio je BIRN.

Prije početka dokaznog postupka odbrane, 3. septembra bit će održana statusna konferencija. U odluci se napominje da je Pretresno vijeće do sada imalo priliku da čuje 338 svjedoka, od kojih je 114 prezentirano u pisanoj formi. Vijeće je također dobilo oko 5.000 materijalnih dokaza Haškog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: