{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću

S
29.5.2012. u 18:43
0
6
Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću
0
Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je danas novi zahtjev Hrvatskoj za dostavljanje kopija snimaka, transkripata i zapisnika svjedočenja ili izjava koje je Fikret Abdić dao na svom suđenju u Županijskom sudu u Karlovcu, navodeći da razmatra da ga pozove za svjedoka svoje odbrane u Haškom tribunalu.
Prema nalazu suda, Abdić je kao vrhovni komandant Narodne odbrane Zapadna Bosna bio odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

Od vlasti Hrvatske, Karadžić je zatražio i snimke presretnutih razgovora od 1991. do 1995. godine, u kojima su sagovornici bili Alija Izetbegović, Ejub Ganić, Hasan Čengić, Bakir Izetbegović ili Omer Behmen.

"Vlada Hrvatske dostavila je korisnu zbirku presretnutih razgovora srpskih lidera i obelodanjivanje presretnutih razgovora lidera bosanskih muslimana će mi omogućiti da u dokaznom postupku moje odbrane pokažem da su bosanski muslimani činili zločine i za njih optuživali Srbe, kako bi izazvali intervenicju međunarodne zajednice na njihovoj strani", navodi se u pismu.

Prvi zahtjev Hrvatskoj upućen je krajem aprila, ali na njega nije bilo odgovora, navodi Karadžić i ističe da bi bio zahvalan ukoliko bi odgovor dobio do 11. juna.

Na suđenju Karadžiću dokazni postupak tužilaštva okončan je početkom maja, a početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 16. oktobar.

Pretresno vijeće je za 11. i 13. juni zakazalo raspravu po pravilu 98 bis iz Pravilnika o postupku i dokazima, na kojoj će optuženi tražiti da bude oslobođen po onim tačkama optužnice za koje smatra da ih tužilaštvo nije dokazalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: