{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću

S
29.5.2012. u 18:43
0
6
Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću
0
Fikret Abdić potencijalni svjedok odbrane Karadžiću
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je danas novi zahtjev Hrvatskoj za dostavljanje kopija snimaka, transkripata i zapisnika svjedočenja ili izjava koje je Fikret Abdić dao na svom suđenju u Županijskom sudu u Karlovcu, navodeći da razmatra da ga pozove za svjedoka svoje odbrane u Haškom tribunalu.
Prema nalazu suda, Abdić je kao vrhovni komandant Narodne odbrane Zapadna Bosna bio odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

Od vlasti Hrvatske, Karadžić je zatražio i snimke presretnutih razgovora od 1991. do 1995. godine, u kojima su sagovornici bili Alija Izetbegović, Ejub Ganić, Hasan Čengić, Bakir Izetbegović ili Omer Behmen.

"Vlada Hrvatske dostavila je korisnu zbirku presretnutih razgovora srpskih lidera i obelodanjivanje presretnutih razgovora lidera bosanskih muslimana će mi omogućiti da u dokaznom postupku moje odbrane pokažem da su bosanski muslimani činili zločine i za njih optuživali Srbe, kako bi izazvali intervenicju međunarodne zajednice na njihovoj strani", navodi se u pismu.

Prvi zahtjev Hrvatskoj upućen je krajem aprila, ali na njega nije bilo odgovora, navodi Karadžić i ističe da bi bio zahvalan ukoliko bi odgovor dobio do 11. juna.

Na suđenju Karadžiću dokazni postupak tužilaštva okončan je početkom maja, a početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 16. oktobar.

Pretresno vijeće je za 11. i 13. juni zakazalo raspravu po pravilu 98 bis iz Pravilnika o postupku i dokazima, na kojoj će optuženi tražiti da bude oslobođen po onim tačkama optužnice za koje smatra da ih tužilaštvo nije dokazalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: