Zbog nerada
61

Trojka zatražila smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Novom Gradu

B. T.
Općinsko vijeće Novi Grad
Općinsko vijeće Novi Grad
Općinski vijećnici Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke i Platforme za progres na današnjoj sjednici zatražili su smjenu rukovodstva Općinskog vijeća Novi Grad obrazloživši to izostankom sjednica i bilo kakvih rezultata.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo odbio je na današnjoj sjednici uvrstiti na dnevni red zahtjev opozicije predvođene Narodom i Pravdom, SDP-om, Našom strankom i Platformom za progres za smjenu rukovodstva Općinskog vijeća.

Delalić odbio uvrstiti tačku dnevnog reda

"Postiđeni smo neradom općinskog vijeća kojem i sami ripadamo. Naime, završno sa 30.4.2021, što je pet i po mjeseci od lokalnih izbora, Općinsko vijeće Novi Grad, održalo je skromne tri sjednice, sa ukupno deset tačaka dnevnog reda. U istom periodu Općina Centar imala je devet zasjedanja vijeća, Novo Sarajevo deset, Stari Grad Sarajevo sedam", naveli su između ostalog u obrazloženju.

Uz 15 prikupljenih potpisa, vijećnici su zatražili da se Općinsko vijeće Novi Grad izjasni o ovom zahtjevu, ali je predsjedavajući Općinskog vijeća Tajib Delalić odbio uvrstiti ovu tačku dnevnog reda na današnju sjednicu pravdajući da ovaj prijedlog nije hitan.

"Poslovnik o radu Općinskog vijeća Novi Grad jasno navodi kako načelnik, predsjedavajući vijeća i predstavnici klubova mogu predložiti da se određena pitanja stave na dnevni red na samoj sjednici ali su dužni da obrazlože hitnost. Mi smo jasno obrazložili hitnost i zatražili da se o hitnosti izjasni samo Općinsko vijeće, ali je predsjedavajući Delalić to odbio krivo tumačeći kako jedino on ima pravo tumačiti šta je hitno a šta nije. Ovo je nezabilježena praksa jer Općinsko vijeće donosi poslovnik i tumači ga", navodi se u saopćenju „Trojke“ koji navode kako su na današnjoj sjednici imali osiguranu podršku većine vijećnika za smjenu rukovodstva vijeća.

Iz Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke dodaju kako je broj održanih sjednica i razmatranih tačaka dnevnog reda sramno mali i da su Općinsko vijeće i sama Općina Novi Grad postali taoci neprincipijelnosti načelnika Semira Efendića koji je još uvijek u koaliciji sa SDA.

Nemaju podršku većine

"Glasanjem za budžet za 2021. pokazali smo da želimo i možemo biti konstruktivna opozicija i da ćemo uvijek podržati prijedloge koji su u interesu građana Novog Grada. Nažalost, danas smo svjedočili ponovo opstrukcijama i neprincipijelnim savezima između načelnika Efendića i njegove bivše stranke koji u Novom Gradu i dalje djeluju zajedno. U trenutku kada je izvjesno da nemaju podršku većine u Vijeću, ova koalicija jasno pokazuje da je spremna kršiti sve demokratske procedure i građane Novog Grada koristiti kao taoce samo sa ciljem održavanja pozicija", stoji na kraju saopćenja.