BiH
144

Trnka i Hatibović uz jake mjere sigurnosti sprovedeni u Tužilaštvo BiH

Piše: Faruk Vele
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uhapšene sprovode u automobil ispred zgrade FUP-a (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Uz jake mjere sigurnosti večeras nešto prije 19 sati, a nakon obavljene kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije (FUP), u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine su sprovedeni Nihad Trnka i Salem Hatibović, koji se sumnjiče za učestvovanjem u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Trnka i Hatibović su uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predati postupajućem državnom tužiocu. Fotoreporteri Klix.ba ekskluzivno su snimili prebacivanje osumnjičenih u Državno tužilaštvo.

Nihad Trnka je uhapšen u petak. On se sumnjiči da je u jednom trenutku kroz prozor upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH.

Trnka je tokom kriminalističke obrade priznao izvršenje nedjela.

Inače, on je tokom nasilnih protesta 7. februara nosio masku Anonymousa. U jednom trenutku ju je skinuo, što je tokom istrage pomoglo policiji da ga identificira preko fotografija i video snimaka nereda koje je policija ranije izuzela od medija.

Danas je FUP uhapsio i Salema Hatibovića. On je osumnjičen da je svojim automobilom dovozio benzin i molotovljeve koktele koji su korišteni prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH.

Kako je saopćeno iz FUP-a, Trnka i Hatibović (policija objavila inicijale) su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. Krivičnog zakona BiH.

Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, osim navedenih lica, tretira još pet osumnjičenih osoba inicijala A. M, F. I, K. L, B. B. i A. D. koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Tokom aktivnosti koje je provodila Federalna uprava policije na identifikaciji počinilaca navedenih krivičnih djela, značajan doprinos su dali policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je potvrdio ranije za Klix.ba da će policija nastaviti da identificira i hapsi osobe odgovorne za učešće u neredima i napadima na zgrade institucija.