BiH
220

Uhapšena osoba koja je dovozila benzin za paljenje Predsjedništva BiH

Piše: F. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon Nihada Trnke, Federalna uprava policije (FUP) uhapsila je danas još jednu osobu osumnjičenu za paljevinu zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Arhiva Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Klix.ba direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Naši policijski izvori su potvrdili da su pripadnici FUP-a uhapsili Salema Hatibovića. On je osumnjičen da je svojim automobilom dovozio benzin koji je korišten prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH. Saznajemo da je dovozio i molotovljeve koktele.

Hatibović će, kao i Trnka, vjerovatno biti terećen za izvršenje krivičnog djela terorizam, a u vezi sa krivičnim djelom napad na ustavni poredak.

Kako je Klix.ba ranije objavio, Trnka je priznao izvršenje nedjela. Riječ je, inače, o osobi koja je tokom protesta nosila masku Anonymousa. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više istražiteljskih izvora, on je u jednom trenutku kroz prozor upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH.

On je tokom cijelog dana 7. februara nosio masku Anonymousa. U jednom trenutku je skinuo masku, što je policiji pomoglo da ga pregledom videosnimaka i fotografija naknadno identificira.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je potvrdio da će policija nastaviti da identificira i hapsi osobe odgovorne za učešće u neredima i napadima na zgrade institucija.