BiH
0

Prijava za terorizam protiv sedam osoba povezanih sa paljenjem Predsjedništva BiH

Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije, postupajući u prethodnom periodu na identifikaciji počinilaca koji su izvršili paljenje zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH, su danas i jučer lišili slobode dvije osobe N. T. i S. H. iz Sarajeva. Kako smo ranije objavili radi se o Nihadu Trnki i Salemu Hatiboviću.

Oni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. KZBiH. Osumnjičeni se dovode u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva BiH.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičene osobe N. T. i S. H. će danas uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, osim navedenih lica, tretira još pet osumnjičenih osoba inicijala A. M, F. I, K. L, B. B. i A. D. koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Tokom aktivnosti koje je provodila Federalna uprava policije na identifikaciji počinilaca navedenih krivičnih djela, značajan doprinos su dali policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave policije.