BiH
2

Tri zakona na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegati bi se danas trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH.

Ovu dopunu u utorak na sjednici usvojili su poslanici Predstavničkog doma, a radi se dopuni koja će omogućiti da u slučaju vanrednih okolnosti zadrži kontinuitet u izmirenju obaveza Vlade FBiH te, shodno tome, u slučaju spriječenosti ministra finansija Vlada FBiH ovlasti osobu koja će to uraditi.

Ova dopuna jedan je od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za nastavak stand-by aranžmana, a njome je precizirano da će potpise moći staviti "osoba koju imenuje Vlada FBiH iz Ministarstva finansija ili član Vlade".

Da bi izmjena bila važeća danas bi je trebao usvojiti i Dom naroda.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu i Nacrtu zakona o privrednim društvima, a radi se o zakonima koji su iz seta antikoruptivnih zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu kojim se uređuju predmet, načela, način, uvjeti i nadležnosti putem kojih će se ostvarivati javno-privatno partnerstvo između javnog tijela i privatnog partnera kao i postupak predlaganja, odobravanja i provedbe projekata, društvo za provođenje projekata javno-privatnog partnerstva, institucionalna struktura, pravna zaštita, prekršajne, prijelazne i završne odredbe.

Javno-privatno partnerstvo u smislu ovoga zakona je partnerski odnos između javnog i privatnog partnera koji se uspostavlja putem ugovora za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva.

Također, delegati bi se trebali odrediti i o Nacrtu zakona o privrednim društvima koji ima za cilj stvaranje pretpostavki za unapređenje poslovnog okruženja kojim bi se omogućilo lakše osnivanje i poslovanje privrednih društava, jasnije definirala uloga i nadležnosti upravljačkih struktura u društvima, te unaprijedile i precizirale odredbe vezane za uspostavljanje i funkcioniranje povezanih društava.

Riječ je o sistemskom zakonu koji regulira oblasti čija je implementacija direktno povezana za ostvarenjem postavljenih ciljeva Vlade FBiH, koja je svojim Programom rada za period 2012.-2014. kao strateški prioritet identificirala intenziviranje privrednog razvoja, te utvrdila da će naglasak u ovom periodu biti na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera.

Prema najavi iz Doma naroda sjednica bi trebala početi u 16 sati.