{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta, nastavak 3. aprila

F
20.3.2014. u 16:58
0
6
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta, nastavak 3. aprila
0
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta, nastavak 3. aprila
Današnja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je, a na njoj, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH.
Predloženim zakonskim rješenjem predviđa se pojednostavljenje procedure upisa privrednih subjekata u sudski registar, čime se otklanjaju postojeće administrativne prepreke koje su u znatnoj mjeri otežavale dolazak novih privrednih investicija u Federaciju BiH.

Budući da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima tretira pitanje podružnica stranih privrednih društava, nužno je bilo usvojiti predložene izmjene i dopune iz razloga što je jedna od funkcija Zakona o registraciji poslovnih subjekata odgovarajuća provedba materijalnih odredbi Zakona o privrednim društvima.

Imajući u vidu zacrtane ciljeve Vlade Federacije BiH, te značaj postupka registracije u razvoju ekonomije i postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, revizija i izmjene postojećeg Zakona su identificirane kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih Stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Također, ovaj zakon predstavlja i jedan od elemenata matrice za pregovore o novom zajmu Svjetske banke vezanog za proračunsku podršku unaprjeđenju razvojnih politika u BiH. Naglasak je, u oba slučaja, stavljen na poslovno okruženje, pri čemu je cilj privlačenje što većeg broja domaćih i inozemnih investicija.

Usvojene su, također, i izmjene i dopune Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja, te izmjene Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije BiH.

Delegati Doma naroda danas nisu usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Nastavak sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta planiran je za 3. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: