BiH
0

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta, nastavak 3. aprila

FENA
Današnja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je, a na njoj, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđa se pojednostavljenje procedure upisa privrednih subjekata u sudski registar, čime se otklanjaju postojeće administrativne prepreke koje su u znatnoj mjeri otežavale dolazak novih privrednih investicija u Federaciju BiH.

Budući da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima tretira pitanje podružnica stranih privrednih društava, nužno je bilo usvojiti predložene izmjene i dopune iz razloga što je jedna od funkcija Zakona o registraciji poslovnih subjekata odgovarajuća provedba materijalnih odredbi Zakona o privrednim društvima.

Imajući u vidu zacrtane ciljeve Vlade Federacije BiH, te značaj postupka registracije u razvoju ekonomije i postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, revizija i izmjene postojećeg Zakona su identificirane kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih Stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Također, ovaj zakon predstavlja i jedan od elemenata matrice za pregovore o novom zajmu Svjetske banke vezanog za proračunsku podršku unaprjeđenju razvojnih politika u BiH. Naglasak je, u oba slučaja, stavljen na poslovno okruženje, pri čemu je cilj privlačenje što većeg broja domaćih i inozemnih investicija.

Usvojene su, također, i izmjene i dopune Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja, te izmjene Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije BiH.

Delegati Doma naroda danas nisu usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Nastavak sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta planiran je za 3. april.