BiH
0

Federalni zastupnici danas o izmjenama Zakona o budžetu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu da bi, prema najavi, poslanici po hitnom postupku razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH.

Predloženo je također formiranje povremenog radnog tijela "za utvrđivanje ukupne potrošnje novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju na osnovu obavljanja funkcija u institucijama FBiH i preduzećima u vlasništvu FBiH".

"Nije planirano, mada se, proceduralno, i na samoj sjednici može uvrstiti u dnevni red, imenovanje predsjedavajućeg Predstavničkog doma nakon što je Fehim Škaljić, nakon njegove ostavke, razriješen nedavno te dužnosti", rekao je agenciji Fena dopredsjedavajući Tomo Vidović.

Male su šanse da će zvaničnih kandidatura biti do danas ujutro, prije zasjedanja Predstavničkog doma, jer do sada nijedan poslanički klub nije nominirao nikoga iz svojih redova za tu dužnost, napominje Vidović i dodaje da će ovo pitanje biti na dnevnom redu najkasnije na februarskom zasjedanju ako u međuvremenu bude zvaničnih kandidatura.

Predviđeno je da danas, po završetku vanredne, bude nastavljena ranije započeta redovna sjednica.

Među preostalim tačkama njenog dnevnog reda su više značajnih zakona od kojih su neki u fazi prijedloga a neki tek u nacrtu.

Zakoni o inspekcijama Federacije te o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza, kao i zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga te o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji, upućeni su u proceduru, među ostalim aktima, u formi prijedloga.

U mnoštvu drugih akata, u nacrtu su predložene izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata, zatim o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH te o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.