Građani FBiH će imati struje
0

Trhulj: Ne treba plašiti građane, energetski sektor je stabilan

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Mislim da ne treba plašiti građane Federacije BiH. Energetski sektor je stabilan u onoj mjeri u kojoj trenutno imamo vremenske prilike, tako da će građani Federacije imati električnu energiju, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj danas na pres-konferenciji Stranke demokratske akcije.

Po njegovim riječima, situacija danas je puno bolja nego što je bila jučer i preključer.

"Mislim da smo stabilizirali proizvodnju električne energije na način da onoliko koliko treba električne energije u Federaciji se dnevno proizvede, s tim da se zalihe uglja koje se nalaze u TE 'Kakanj' i TE 'Tuzla' ne diraju zadnja dva dana", kazao je Trhulj.

Istaknuo je da su najveći problemi bili u Neumu, Podveležju i dalekovod Mostar II-Mostar I, a kasnije i alternativni Jablanica-Mostar I.

Što se tiče Neuma, radilo se paralelno, radnici Elektroprenosa su radili na sanaciji devet srušenih stupova dalekovoda.

"Očekujem da će oko jedan sat doći struja u Neum, ukoliko ne bude opet nekih nepredviđenih stvari. Što se tiče Mostara, očekujemo danas do tri sata da će dalekovod Jablanica-Mostar I biti pod naponom, tako da bi Mostar, a nakon toga i Nevesinje također dobili električnu energiju i da će se i to riješiti", kazao je Trhulj.

Po njegovim riječima, u Podveležju je čak 50 stupova desetkilovoltnog dalekovoda palo. U međuvremenu je izvršeno alternativno snabdijevanje s drugih trafostanica, tako da će dolaskom struje u lijevu obalu Mostara i Podveležje dobiti.

"Ostala su dva sela još, radi se o svega nekoliko kuća. Radnici Elektroprivrede će pokušati s posebnim generatorima da snabdiju i tih nekoliko kuća u tim selima u Podveležju. Ostalo, nema većih kvarova. Bilo je manjih kvarova", kazao je ministar Trhulj.

Dodao je da je najteža situacija, osim navedenih, bila u području općine Tomislav-Grad. Razlog je bio isključivo neprohodnost puteva, tako da uposlenici Elektroprivrede iz Mostara nisu mogli pristupiti trafostanicama da bi te kvarove otklonili. Ljudi su se pješke probijali kroz prtine i uspjeli su da većinu tih kvarova otklone.

"Nadam se s krajem današnjeg dana da neće biti velikih kvarova koji nisu otklonjeni", kazao je Trhulj.

Na novinarsko pitanje koliko je stanje u Mostaru posljedica nefunkcioniranja Elektroprenosa, Trhulj je odgovorio da se ne može reći da je to posljedica nefunkcioniranja Elektroprenosa.

"Ovo je zaista elementarna nepogoda. Rušenje stupova dalekovoda je direktna posljedica snježnih padavine i izuzetno jakog vjetra. Kad vidite da su ti stupovi padali isključivo u Hercegovini, a kad znate da je vjetar bio snage 120-130 kilometara na sat u kombinaciji sa snijegom, direktna posljedica je rušenje stupova", kazao je ministar Trhulj.

Govoreći o situaciji u TE "Kakanj", kazao je da su zalihe oko 60 hiljada tona uglja, to je otprilike za desetak dana rada, zato što se zadnja dva dana, ugalj troši oko pet do šest hiljada tona.

"Mislim da uz redovnu dopremu uglja na nivou do šest hiljada tona, a zalihe se neće dirati, neće biti ugrožena proizvodnja električne energije", kazao je ministar Trhulj.

Dopremanje uglja željeznicom je bilo otežano iz razloga što su bili smetovi na pruzi kojom se dovozio ugalj iz Breze.

"Već dva dana, zahvaljujući ljudima iz Željeznica Federacije, taj ugalj dolazi. Preključer je došlo dvije hiljade tona, jučer hiljadu i po tona. Uz to je pojačan i kamionski transport iz Breze", kazao je Trhulj.

Transport iz Kaknja se obavlja kamionima i tu nema nekih problema. Kakanj isporučuje negdje oko tri i po do četiri hiljade tona tako da je to tih šest hiljada tona koje su za danas dovoljne za dnevnu potrebu dva bloka TE "Kakanj".

"U TE 'Kakanj' od ponedjeljka imamo i blok 6 u kojem je urađena rekonstrukcija u protekloj godini, produžen mu je vijek za narednih 15 godina, tako da je to samo dodatna sigurnost u proizvodnji električne energije", kazao je ministar.

Po njegovim riječima, mnogo teža situacija je bila u TE "Tuzla" u proteklim danima, ali su jutros i tamo zalihe 40 hiljada tona i praktično se ne diraju.

Doprema uglja i u TE "Tuzla" je na nivou dnevnih potreba proizvodnje električne energije, a u TE "Tuzla" trenutno rade dva bloka.

„Problem kod Tuzle je bila doprema uglja jer od petka do ponedjeljka kamionski saobraćaj je bio zabranjen, a izuzetno niske temperature u Tuzli, koje su se kretale i do minus 25 stepeni su praktično ledile ugalj koji je dopreman vagonima“, kazao je ministar Trhulj.

Poseban problem je bio u Rudniku "Banovići", jer došlo je do smrzavanja dviju separacija, ali je to prevaziđeno na način da direktno iz kopa nije išao ugalj na separaciju, nego je išao direktno transport za termoelektranu. I to je jučer uspostavljeno pa su Banovići isporučili 1.100 tona.

„U TE 'Kakanj' imamo zalihe deset dana, a zalihe u TE 'Tuzla' šest do sedam dana“, kazao je ministar Trhulj.