{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Traka koja bi okupila bicikliste i omogućila bržu i ugodniju vožnju

1.9.2012. u 08:15
77
94
Traka koja bi okupila bicikliste i omogućila bržu i ugodniju vožnju
77
Traka koja bi okupila bicikliste i omogućila bržu i ugodniju vožnju
Inžinjer saobraćaja Damir Margeta autor je idejnog projekta izgradnje biciklističke staze u Vilsonovom šetalištu i ulici Kotromanića, prve trake u Sarajevu koja bi u potpunosti bila predviđena za bicikliste.
Za portal Klix.ba Margeta je predstavio ovaj projekt, koji je osmislio u okviru završnog rada na postdiplomskom studiju na Saobraćajnom fakultetu.

Biciklistička traka bi se, kako je objasnio, trebala protezati u dužini od tri kilometra, kroz općinu Novo Sarajevo i dio općine Centar."Sam projekt je zamišljen tako da bude urađen uz korištenje već postojećih saobraćajnih površina, odnosno mi bismo u Vilsonovom šetalištu oduzeli jedan dio širine kolničke trake od motornog saobraćaja i dodijelili ga biciklistističkom saobraćaju, odnosno projektovanju biciklističke trake", kaže autor projekta.

Damir je uvjeren da će ovo idejno rješenje naići na dobru podršku vlasti na kantonalnom nivo i nivou grada, jer su oni podrška i udriženju gradskih biciklista Giro di Sarajevo, sa kojima sam je u saradnji Margeta i predložio ovaj projekt.

Gradski biciklizam je u ekspanziji u protekle tri-četiri godine. Ova traka bi trebala da služi kao kolektor svih biciklista, koji bi mogli da se kreću ovom dionicom u smjeru iz Ilidže do Baščaršije većom brzinom nego sada, pa bi se mogla koristiti i za sigurno i brzo putovanje i na posao, kazao je, između ostalog, u razgovoru za naš portal ovaj inžinjer saobraćaja.

Sarajevo je, prema njegovim riječima, u vrijeme bivše države imalo dobar plan razvoja biciklističkih površina. Urbanističkim planom je jedan dio tih projekata realizovan, ali se bespravnom gradnjom i lošim planiranjem iz godine u godinu gube površine pogodne za buduće planiranje biciklističkih površina, upozorio je naš sagovornik.

Margeta je član Udruženja za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo, koje u nedjelju, 2. septembra, od 17 sati organizuje tradicionalnu nekompetitivnu utrku od Dobrinje kroz cijeli grad pa do Vilsonovog šetališta. U ovom udruženju se nadaju da će svojim predanim radom svim biciklistima uspjeti obezbijediti odgovarajuće uslove za nesmetanu vožnju ulicama Sarajeva. Margetin projekt jedna je od njihovih aktivnosti osmišljenih u tom cilju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: