Očekuje se više od 1.000 učesnika
67

Tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo 2. septembra

Klix.ba
Tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo održat će se 2. septembra 2012. Ove godine, kada popularni Giro di Sarajevo slavi svoj mali jubilej, ruta vodi od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta.

Iako vlasti ne pokazuju skoro nikakvu susretljivost za rješavanje njihovih problema, sarajevski biciklisti ne posustaju u svojim namjerama da od glavnog grada Bosne i Hercegovine naprave puno bolje mjesto za život. Ekipa iz udruženja Giro di Sarajevo, koje se već četiri godine bori za prava biciklista i promoviše urbani biciklizam, ove godine peti put organizuje tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo, koji bi na glavne ulice Sarajeva trebao izvesti više od 1.000 biciklista, koji će na ovaj način pokušati skrenuti pažnju na svoja prava koja se svakodnevno krše.

Želimo biti dio Evrope

"Najveći problem s kojim se godinama suočavamo je hronični nedostatak biciklističkih staza, onih profesionalno napravljenih, na kojima ćemo biti suvereni i na kojima nećemo nikome smetati", kaže Harun Šmrković, potpredsjednik Giro di Sarajevo. On dodaje i da su, više nego ikada prije, spremni učiniti sve da biciklisti dođu do svojih prava.

"Mi smo i do sada činili mnogo toga što niko drugi nije i digli smo biciklizam u Sarajevu na jedan zavidan nivo, biciklista je sve više, sve su češći učesnici u saobraćaju i puno se profesionalnije ponašaju kao takvi. Nama samo nedostaju staze da bi ovaj grad zaista bio dio Evrope. Ovako smo prije dio nerazvijenog svijeta, populacija koja mari samo za sebe i ne želi ići naprijed."

Tradicionalna manifestacija Giro di Sarajevo, koja se ove godine održava peti put, je i zamišljena kao alat kojim bi se stvari trebale pomaći sa mrtve tačke. Rekreativna biciklistička vožnja, koja je već godinama najmasovnije okupljanje biciklista u historiji grada, ove godine vodi od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta, gdje će po završetku biti priređena i mala zabava uz DJ-a i podjelu vrijednih poklona.

Prva staza po svjetskim normama

"Ove godine zaista dijelimo vrijedne poklone, tri bicikla i petnaest biciklističkih kaciga renomiranih svjetskih proizvođača, ali ti pokloni su samo sredstvo kako bismo što više omasovili događaj i kako bi vlasti napokon uvidjele da smo mi jedna kritična masa u ovom gradu, na koju se mora računati u svim razvojnim projektima. Mi čak djelujemo i na planu gdje ne bismo trebali – jedan od naših članova, saobraćajni inžinjer po struci, napravio je potpuno profesionalan projekat biciklističke staze, koji ćemo ubrzo predočiti vlastima i predložiti njegovu realizaciju. To bi, ukoliko projekt bude realizovan, bila prva biciklistička staza u gradu izgrađena prema svjetskim normama", kazao je Šmrković.

Više informacija o samom događaju možete pronaći na oficijelnoj internet stranici udruženja Girodisarajevo.ba i Facebook fan pageu.