BiH
104

Torbe su teške, ali učenici ponovo koračaju putevima znanja: Počinje drugo polugodište

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon jednomjesečnog raspusta učenici u većini osnovnih i srednjih škola u FBiH od danas su ponovo u školskim klupama u potrazi za znanjem i svim što obrazovanje nudi.

Početak drugog polugodišta utvrđen je prema kalendaru rada škola na kantonalnom nivou. Tako će školsko zvono jutros zazvoniti u 75 osnovnih i 35 srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Prema planu i programu, drugo polugodište završava 14. juna, ali će završni razredi u srednjim školama nastavu okončati nešto ranije, 10. maja. Nešto ranije će na raspust i učenici prvih i devetih razreda osnovnih škola, 7. juna.

Mnogo je očekivanja i od nadležnih ministarstava koja učenicima trebaju omogućiti što kvalitetnije uslove za obrazovanje. U prethodnom periodu samo u KS mnogo se govorilo o racionalizaciji i reformama u obrazovnom sektoru. Iz sindikata očekuju konkretne i pravične rezultate već u ovom polugodištu.

"U drugom polugodištu 2015/2016. godine očekujemo da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pripremiti zakonske i podzakonske akte kojima će se omogućiti kvalitetnije i pravičnije obrazovanje, usmjereno prema učeniku, a ne prema direktorima škola", kazao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

U sklopu provođenja reformi u obrazovanju naročita pažnja je usmjerena na način njihovog provođenja, odnosno da li se reformama nanosi šteta kvalitetu obrazovanja, zbog čega bi najviše mogli ispaštati učenici.

"Naša očekivanja su da se racionalizacija, nastavi provoditi s ciljem optimizacije i stvaranja jednakih uslova za rad učenicima i prosvjetnim radnicima pri čemu resorni ministar napokon treba preći sa riječi na djela i sankcionisati direktore škola koji oštećuju budžet. Očekujemo da će resorni ministar brzo i kvalitetno formirati novi sektor pri Ministarstvu koji će biti glavni mehanizam za provođenje nužnih reformi, te uvođenje reda, rada i discipline u svim školama", zaključuje Sivro.

U ovom polugodištu bolje dane očekuju i prosvjetni radnici koji se nadaju da će uskoro s Vladom KS potpisati novi kolektivni ugovor, sa jednakim pravima za sve prosvjetare.