BiH
0

Topljenje snijega izazvalo klizišta na području Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ševko Karić, načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Općine Srebrenica, rekao je danas da su komisiji za procjenu šteta od snježnih padavina u srebreničkoj općini stigla 74 zahtjeva za procjenu šteta na građevinskim objektima, među kojima je sedam stambenih, a ostali su pomoćni i ekonomski objekti.

Komisija je izvršila uviđaje i obradila 24 zahtjeva s detaljnim opisima pričinjenih šteta čiju će finansijsku procjenu obaviti 13.marta.

„Članovi Komisije svakodnevno su na terenu da bi obradili sve zahtjeve i procijenili štete, ali još se ne zna da li će i na koji način vlasnici tih objekata biti obeštećeni jer općtina nema sredstava da sama izmiri sve pričinjene štete od nevremena“, rekao je Karić. Govoreći o štetama Karić je istakao da su se otapanjem snijega počela pojavljivati klizišta koja mogu izazvati velike štete na objektima, ali i u poljoprivredi.

  • Dva veća klizišta pojavila su se na prostoru Mjesne zajednice Sućeska i ne ugrožavaju objekte ni komunikacije, dok je klizište u Mjesnoj zajednici Kostolomci zahvatilo veću površinu i presjeklo lokalni put Banj Njiva-Kostolomci pa se u jednom dijelu te mjesne zajednice koriste alternativni putni pravci, rekao je Karić.

Klizišta su još aktivna i na veoma nepristupačnim su terenima.