Šteta i do 100.000 KM
0

Sarajevo: Snijeg uklonjen, ostali uništeni parkovi

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Snijeg, čija je visina prije mjesec i više dana iznosila oko jednog metra, skoro da je i nestao sa ulica glavnog bosanskohercegovačkog grada. Međutim, kako se snijeg sve više topi, tako se u sarajevskim ulicama, šetalištima i parkovima pojavljuju slomljena stabla, klupe, korpe za otpatke, oštećeni travnjaci...

Suad Hećo, izvršni direktor preduzeća "Park" je za Sarajevo-x.com kazao da će se šteta mjeriti hiljadama i hiljadama maraka.

"Još nismo sumirali cijelu štetu, jer iz dana u dan imamo nešto novo, ali će ona sigurno biti i do 100.000 KM. Veliki je broj uništenih stabala, klupa, korpi za otpatke, travnjaka... Samo u ulici Džemala Bijedića imamo pet slomljenih hrastova koji su stari po 15 i više godina. Najgore je na Ilidži, gdje je i najviše štete zbog velikih i dugih šetališta. Dosta klupa je slomljeno u potpunosti, zajedno sa betonskim postoljem. Mi ćemo u skorije vrijeme imati sastanke sa načelnicima Općina, gdje ćemo im prezentovati nastalu štetu. Što se tiče naknade, najvjerovatnije će svaka Općina sanirati svoje."

Dio odgovornosti, navodi Hećo, snose i izvođači radova, jer se moralo voditi više računa pri uklanjanju snijega.

"Ako se uništi jedna klupa, nemoguće je ne primijetiti da se u nizu nalazi još istih. Kako je onda naprimjer na Ilidži u jednom nizu polomljeno šest klupa?", kaže Hećo.

Ahmed Đipa, glasnogovornik preduzeća Rad, kaže kako će nadležne institucije, između ostalih i MUP KS, ustanoviti ko je krivac za nastalu štetu.

"Normalno je da dio odgovornosti snosi i izvođač radova, ali se mora tačno ustanoviti gdje je ko čistio. Bilo je i dosta građevinskih firmi koje su uklanjale snijeg, a oštećenja su moguće napravile i treće osobe. Uglavnom, još tačno ne znamo, ali sigurno je da će biti određenih zatezanja po tom pitanju. Osim toga, u tom periodu je na snazi bilo i stanje prirodne nesreće te vjerujemo da će i to imati dosta utjecaja", ističe Đipa.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kaže kako se, pak, ne može biti "ćorava mačka" i tražiti od ljudi, koji su svojim mašinama besplatno čistili snijeg, da plaćaju nastalu štetu.

"Osim preduzeća Rad u pomoć pri uklanjanju snijega su pritekle i mnoge druge građevinske firme kako bi se što prije očistio snijeg i omogućila prohodnost ulica i trotoara i bilo bi veoma neumjesno sada od tih ljudi tražiti da plate oštećene klupe. Što se nas tiče, mi ćemo sami sanirati štetu u ulici Obala Isa-bega Isakovića, gdje ima nekoliko uništenih klupa, dva stuba javne rasvjete i nekoliko mladih stabala. Osim toga i u Aleji ambasadora imamo dosta štete zbog odlaganja snijega te ćemo i to na proljeće sanirati", naglašava Hadžibajrić.