BiH
0

U Srebrenici počinje procjena šteta od nevremena

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području općine Srebrenica vanredne mjere su na snazi već 28 dana i danas se nastavljaju aktivnosti na čišćenju preostalih lokalnih puteva koji još nisu očišćeni od snijega.

-Većina lokalnih puteva je očišćena, a jutros je upućena mehanizacija na čišćenje puta do najudaljenijih srebreničkih sela Luke i Krušev Dola i nastavljeno je čišćenje puta Osmače-Podkorijen, izjavio je načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove ove općine Ševko Karić.

Karić je dodao da su u prethodna dva dana mašine počistile zaostali raskvašeni snijeg s ranije očišćenih puteva i da su za saobraćaj prohodni svi lokalni putevi do naseljenih sela izuzev Luke, Krušev Dola, Podkorijena i Ratkovića.

  • U odsječenim selima nema životno ugroženih losoba, a jučer je formirana Komisija za procjenu šteta koje su pričinile snježne padavine na građevinskim objektima i ona će danas početi s radom. Na osnovu pristiglih zahtjeva utvrđivat će se štete na terenu, dok će se naknadno formirati komisija za procjenu šteta na plastenicima i poljoprivrednim kulturama koja će početi s radom kada se steknu uvjeti za izlazak u njive i voćnjake, potvrđeno je iz Općinskog štaba Civilne zaštite.

Iz ovog štaba je najavljeno da će, na osnovu uvida na terenu i procjena pričinjenih šteta, u skladu s mogućnostima općina uz pomoć viših nivoa vlasti i međunarodnih organizacija, pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štete.