Civilna zaštita
0

Vanredne mjere u Srebrenici još na snazi

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda u opštini Srebrenica, koje su uvedene prije 25 dana, još su na snazi, a danas se nastavljaju aktivnosti na čišćenju snijega, saopštio je Srni dežurni operativac Štaba Civilne zaštite Cvijetin Maksimović.

Maksimović je rekao da se danas nastavlja čišćenje lokalnih puteva, te gradskih ulica i odvoza snijega iz centra grada da bi se očistili trotoari. Čišćenje lokalnih puteva do odsječenih sela u srebreničkoj opštini, zbog visine snijega i nepristupačnih terena, odvija se otežano, a prohodnost nekih očišćenih puteva zbog vlažnosti snijega još nije zadovoljavajuća.

On je dodao da su regionalni putevi na području opštine očišćeni i prohodni, kao i veći broj prioritetnih lokalnih puteva.

''Juče su očišćeni putevi do Knezova, Osmača i Poznanovića, Ljeskovika i Katanića, a danas se nastavlja pročišćavanje puteva prema Krnjićima, Trubarima, Šubinu. Radi se na proširenju očišćenog kolovoza na putu Žutica - Brda - Srebrenica i ovi putevi će danas biti očišćeni'', rekao je Maksimović, ističući da su do većine sela putevi prohodni.

U odsječenim selima nema životno ugroženih lica, a mobilni tim Civilne zaštite danas će vratiti jednu osobu u selo Kutuzero koja je zbog bolesti juče evakuisana i prenoćila u Srebrenici nakon ukazane ljekarske pomoći.

Prema Maksimovićevim riječima, nema novih zahtjeva sa terena za pružanje pomoći.

Do sada je Štabu civilne zaštite prijavljeno deset slučajeva da je snijeg provalio ili srušio krovove na štalama i pomoćnim objektima na području opštine i vlasnici su podnijeli zahtjeve za pomoć, a snijeg je uništio i veći broj plastenika.
''Štab Civilne zaštite stalno dežura i prati situaciju na terenu. Spremni smo blagovremeno da reagujemo i ukažemo određenu pomoć eventualno ugroženim licima u odsječenim selima'', naglasio je Maksimović.

On je podsjetio da su, zbog kvara na dalekovodu, sela Borkovići i Čumavići već četiri dana bez struje i da se očekuje da će sutra konačno taj kvar biti otklonjen, dok je ostalo područje opštine Srebrenica snabdijeveno električnom energijom i vodom uredno, a telefonske i internet veze rade.

Zbog zaleđavanja vodovodnih instalacija, u velikom broju stambenih jedinica dolazi do pucanja cijevi i havarija, što može dovesti do povremenih prekida vodosnabdijevanja zbog otklanjanja tih kvarova, rečeno je u Komunalnom preduzeću "Polet" koje gazduje gradskim vodovodom.

Autobuski saobraćaj odvija se prema redu vožnje.