BiH
0

Prohodni putevi do svih naseljenih mjesta oko Srebrenice

SRNA
Lokalni putevi do svih naseljenih sela i zaselaka u srebreničkoj opštini su prohodni, a mašine još rade na razbijanju naslaga leda i počišćavanju raskvašenog snijega na pojedinim dionicama što će u toku dana i sutra vjerovatno biti završeno, rekao je Srni načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove ove opštine Ševko Karić.

Zamjenik načelnika ove opštine Ćamil Duraković rekao je da će vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda biti na snazi do ponedjeljka, 27. februara, kada će na sjednici Skupštine opštine biti razmatran izvještaj Štaba civilne zaštite o posljedicama nevremena i preduzetim aktivnostima zaštite ljudskih života i imovine u periodu trajanja vanrednih mjera.

On je precizirao da su članovi Civilne zaštite juče obišli većinu puteva i uvjerili se da su dobro očišćeni i da su stvoreni uslovi za odvijanje saobraćaja, te dodao da se danas čisti deponovani snijeg sa parkirališta i trotoara u gradu.

Komisija za procjenu šteta koje su pričinile snježne padavine na građevinskim objektima juče je počela da radi. 

Stiglo je sedam zahtjeva za pomoć radi sanacije šteta koje je snijeg izazvao na stambenim jedinicama i na osnovu kojih će biti utvrđena šteta na terenu, dok će naknadno biti formirana komisija za procjenu šteta na plastenicima i poljoprivrednim kulturama koja će početi da rade kada se steknu uslovi za izlazak u njive i voćnjake, potvrđeno je Srni iz Opštinskog štaba Civilne zaštite.

Iz ovog štaba je najavljeno da će, na osnovu uvida na terenu i procjena pričinjenih šteta, u skladu sa mogućnostima opština uz pomoć viših nivoa vlasti i međunarodnih organizacija, pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štete.

Prioritet ove komisije je da ustanovi prijavljene štete na stambenim objektima kako bi obavila procjenu te da opština pomogne tim porodicama da saniraju štete i spriječe dalje urušavanje kuća i eventualno stradanje ljudi u njima.
Cijelo područje opštine Srebrenica uredno je snabdjeveno električnom energijom, a rade i telefonske i internet veze.

Zbog pucanja zaleđenih vodovodnih instalacija u velikom broju stambenih jedinica i poslovnim objektima dolazi do učestalih havarija što dovodi do višečasovnih prekida vodosnabdijevanja usljed otklanjanja tih kvarova, rečeno je u Komunalnom preduzeću "Polet" koje gazduje gradskim vodovodom.

Autobuski saobraćaj odvija se po redu vožnje.