BiH
5

Tomislav Martinović novi predsjedavajući Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tomislav Martinović (Hrvatska demokratska zajednica BiH) imenovan je za predsjedavajućeg Doma naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu.

Prethodno je njegov stranački kolega Radoje Vidović razriješen te dužnosti jer odlazi na drugu funkciju nakon izbora za načelnika Općine Kreševo.

Martinović je po imenovanju izrazio nadu da će nastaviti put Vidovićevog korektnog i strpljivog rukovođenja Domom naroda. Iz klubova delegata sva tri konstitutivna naroda su sad već bivšem predsjedavajućem zahvalili za dosadašnje rukovođenje i poželjeli mu uspjeh na novoj dužnosti.

Na današnjoj sjednici je izvršeno još jedno imenovanje. Za dopredsjedavajuću Doma iz reda srpskog naroda izabrana je Vesna Saradžić, članica Socijaldemokratske partije BiH.

Zahvalila je za ukazano povjerenje te Martinoviću i Vidoviću poželjela uspjeh na novim dužnostima.

Za razliku od prethodna dva, ovaj izbor nije prošao bez primjedbi.

Delegati srpskog naroda, inače članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavili su da napuštaju ovaj klub i da će vjerovatno tražiti da u nastavku mandata djeluju samostalno ili, kako je kazao Slaviša Mihajlović, u Klubu ostalih naroda.

Obrazložio je to kao negodovanje stranaka koje nisu značajnije zastupljene u Federaciji što nisu dobile priliku za imenovanje dopredsjedavajućeg iz njihovih redova, za razliku od situacije u Republici Srpskoj, gdje, kako je dodao, u Skupštini i Vladi ima funkcionera iz Stranke demokratske akcije i SDP-a na značajnim pozicijama.

Pritom su članovi SNSD-a naglasili da njihova primjedba nije na račun Vesne Saradžić lično već je protivljenje jednoj pojavi.

Drago Puzigaća (SNSD), negodujući je napomenuo da Dom naroda u Federaciji, od početka mandata dosad nije imao dopredsjedavajućeg iz srpskog naroda.

Amir Zukić iz delegatskog kluba bošnjačkog naroda replicirao je Slaviši Mihajloviću riječima da članovi Doma naroda ne participiraju po stranačkoj pripadnosti već kao pripadnici naroda i Mihajlovićevu najavu budućeg djelovanja srpskih delegata nazvao neustavnom.