BiH
6

Dom naroda FBiH: Maloljetnicima maksimalno 10 godina zatvora

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu da federalni Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku propisuje maksimalnu kaznu zatvora od deset godina maloljetnim počinicima krivičnih djela, a ne pet godina, kako je prvobitno bilo predloženo.

[VSLIKA]1[/VSLIKA]

Nakon prvobitnog prijedloga, na koji je Predstavnički dom svojevremeno izglasao amandman o povećanju maksimalno predviđene kazne na deset godina, Dom naroda je danas odobrio istovjetan prijedlog zajedničke parlamentarne komisije.

Time je usaglašen Zakon koji je bio odobren u dva parlamentarna doma u različitim varijantama.

Zajednička parlamentarna komisija intervenirala je i zbog ranijeg različito odobrenog teksta zakona koji se odnosi na finansiranje vještačenja u federalnom Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Tu se razlika između dva doma odnosi također na jedan detalj, na potrebno brisanje odredbe koja je nalagala da dosadašnja vještačenja instituta finansira retroaktivno Fond PIO. S takvim rješenjem koje predlaže zajednička parlamentarna komisija Dom naroda se slaže.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Delegati su na ovoj sjednici prihvatili i autentično tumačenje člana 4. Zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca u FBiH, koje im je ponudila Zakonodavnopravna komisija Predstavničkog doma.

Prema tom tumačenju, stručni saradnici sudija, koji su taj posao radili više godina dosad i približavalo im se isticanje mandata, stiču pravo da ostanu na poslu.

Delegati su odobrili i izmjene propisa sasvim drugačije materije, Porodičnog zakona, koji je dosad propisivao da suprug ne može pokrenuti razvod braka za vrijeme trudnoće njegove supruge i prije nego njihovo dijete navrši tri godine.

Ustavni sud BiH je na osnovu jedne žalbe utvrdio da tu postoji diskriminacija na osnovu spola i (ne)jednakog pristupa pravosuđu te naložio uklanjanje diskriminirajuće odredbe.

[VSLIKA]3[/VSLIKA]

Ona je i ukinuta u oba doma, ali je Predstavnički dom izglasao ranije amandman koji i jednom i drugom supružniku zabranjuje pokretanje razvoda braka za vrijeme ženine trudnoće i dok dijete ne napuni jednu godinu života.

Kako takav amandman danas nije odobrio i Dom naroda, zakon će morati na usaglašavanje a do tada, ne može stupiti na snagu.

Kao i prethodne propise, delegati Doma naroda danas su većinom glasova odobrili Prijedlog zakona koji predviđa amnestiju od krivične i prekršajne odgovornosti osobama koje u roku od dvije godine od njegovog stupanja na snagu dobrovoljno predaju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

Dom naroda je također odobrio nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj koji će, prema obrazloženju, sačuvati autentični izgled historijskog područja te ga učiniti još atraktivnijim i dostupnijim posjetiocima.

[VSLIKA]4[/VSLIKA]

Na koncu ove sjednice karakterističnoj i po tome što ni o jednoj tački dnevnog reda, osim o posljednjoj, nije bilo zainteresiranih diskutanata, na koncu je imenovano dvoje novih članova rukovodstva Doma naroda.

Umjesto Radoja Vidovića (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Hrvata po nacionalnosti, koji odlazi na dužnost načelnika općine Kreševo, za predsjedavajućeg je imenovan njegov sunarodnjak (i stranački kolega) Tomislav Martinović a za dopredsjedavajuću iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (Socijaldemokratska partija BiH).

Izboru Vesne Saradžić usprotivili su se srpski delegati koji su ujedno članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Jedan od njih, Slaviša Mihajlović, rekao je da će SNSD-ovci napustiti srpski delegatski klub u federalnom Domu naroda i od delegata ostalih naroda tražiti da u nastavku mandata djeluju u njihovim redovima ili samostalno, kako je rekao Drago Puzigaća.

[VSLIKA]5[/VSLIKA]

On je obrazložio da se SNSD-ovci ne protive izboru Vesne Saradžić zbog nje lično već zato što stranke koje su manje zastupljene u Federaciji (iz Republike Srpske) nisu dobile priliku da njihov član zastupa srpski narod u federalnom Domu naroda, za razliku od Narodne skupštine i Vlade u RS-u, gdje, kako je dalje naveo Puzigaća, ima funkconera na značajnim pozicijama iz Stranke demokratske akcije i Socijaldmeokratske partije BiH.

Na ovaj istup SNSD-ovaca, iz delegatskog Kluba Bošnjaka je Amir Zukić replicirao da u ovom parlamentarnom domu, po definiciji, niko ne zastupa političke partije već narode.

Sjednicu je i formalno zatvorio novi predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović.

Naredna je najavljena za četvrtak.