BiH
121

Tomić: Hrvati trebaju imati javni RTV kanal na hrvatskom jeziku

Piše: Er. M.
Monika Tomić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Monika Tomić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici izjasniti će se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović pozvao je zastupnike da podrže Prijedlog o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH jer, kako je rekao, javni RTV sistem neće se moći finansirati.

Džaferović je pozvao odbor Javnog RTV sistema i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija da dobro istumače odredbe o naplati RTV takse, te konstatovao da će se morati razmišljati i o alternativnim rješenjima ukoliko se ne izglasaju Izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH.

Zastupnica HDZ-a BiH Monika Tomić složila se da je potrebno izmijeniti Zakon o javnom RTV sistemu BiH, ali i da je potrebno uvesti javni RTV kanal na hrvatskom jeziku.

"Hrvati nisu zajednica, Hrvati su konstitutivni narod i trebaju imati javni RTV kanal na hrvatskom jeziku“, rekla je Tomić.

Predlagač zakona Mirsad Mešić kazao je novinarima da SDP BiH smatra da BiH mora imati kvalitetan javni RTV sistem, ali da postoje određeni zastupnici koji ga žele urušiti.

"U ovoj zemlji postoje ljudi koje žele urušiti javni RTV sistem, što će svojim glasanjem danas i pokazati. Radi se o prijedlogu zakona koji treba stvoriti prostor aktuelnom Vijeću ministara BiH da na ozbiljan način donese kvalitetan zakon o funkcionisanju javnog RTV sistema. Dakle SDP u svakom slučaju podržava funkcionalan RTV sistem BiH i učinit ćemo sve da to tako bude“, saopćio je Mešić.

Mešić je dodao da primjedbe SDP-a BiH na funkcionisanje javnih RTV emitera nisu toliko bitne za njihov razvoj u budućnosti, te da će se SDP BiH kroz entitetske organe zakonodavne vlasti boriti da urednici primjenjuju najviše standarde informativnog rada koji su prisutni u Evropi i koji se i u BiH moraju poštivati.

"I pored strahovitih primjedbi na rad RTV sistema u BiH mi podržavamo ozbiljnu priču za njegovo finansiranje, funkcionisanje i izradu kvalitetnog programa ako postoji dovoljno novca. Naše su primjedbe da se u javnim RTV sistemima promovišu pojedine stranke. U prethodnom periodu Federalna televizija je direktno odlučila o ishodu izbora svojom uređivačkom politikom“, zaključio je Mešić.