BiH
3

Prodanović: Poštovati Zakon o RTV taksi

Piše: Er. M.
Lazar Prodanović (Foto: Klix.ba)
Lazar Prodanović (Foto: Klix.ba)
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavljena je rasprava o zahtjevu zastupnika Mirsada Mešića (SDP) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Podsjetimo, dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Javnom RTV servisu, koja propisuje da će u ime RTV servisa taksu ubirati telekom operateri u BiH, ističe 26. aprila, pa je Mešić predložio izmjenu zakona i produženje tog roka do 26. oktobra.

Mešić je pozvao poslanike da podrže hitnu proceduru da bi se na taj način spasio finansijski kolaps RTV sistema i osiguralo Vijeću ministara da predloži sistemske promjene u funkcioniranju javnog RTV sistema te je dodao da produženje roka podržavaju entitetska ministarstva komunikacija i prometa i RTV servisi.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević najavila je da ovaj klub neće podržati hitnu proceduru iznoseći podatak da nema ni izvještaja RTRS-a o njihovom poslovanju te je kazala da se pojavljuje kanal RTRS plus koji nema dozvolu RAK-a za emitiranje.

"Ovaj kanal se pojavljuje na kablovskoj. Da li mi to dijelimo građane koji imaju kablovski signal pa imaju dva kanala javnog servisa i one koji ga nemaju pa imaju jedan kanal", istaknula je Pandurević.

Predsjedavajući doma Šefić Džaferović je pozvao Dom da ovaj zakon i hitnu proceduru podrži jer 26. aprila nastaje ozbiljan problem - sistem se neće moći finansirati te smatra da treba podržati ove izmjene za produženje tog roka, a potom voditi raspravu o tome kako konačno riješiti pitanje funkcioniranja RTV sistema.

Ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović (Demokratska fronta - DF) pozvao je poslanike da usvoje hitnu proceduru za razmatranje ovog zakona jer se radi o intervetnoj i privremenoj mjeri koja će važiti do kraja oktobra, posebno uzimajući u obzir da su javni sistemi osigurali ugovore s telekom operaterima o produženju postojećeg načina naplate RTV takse.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a, kazao je da sadašnji način naplate RTV takse nije dao dobre rezultate, ali da ga treba poštovati dok se ne stvori bolji.

"Zakon o RTV taksi u BiH trebamo poštovati. Sadašnji način naplate nije dao dobre rezultate, ali dok se ne nađe bolji potrebno ga poštovati kako javni RTV servisi ne bi bili u situaciji koja bi bila gore od ove. U tom smislu moguće je razmatrati i druge modalitete, ali smatram da izabrani zvaničnici ne smiju sebi dozvoliti pozivanje građana na nepoštivanje zakona“, kazao je Prodanović.

On je dodao da nije zadovoljan radom Javne televizije BiH, ali da mu nikako nije cilj da se uruši sistem funkcionisanja RTRS-a koji je izuzetno važan javni emiter u Republici Srpskoj.