{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tomašica Tweet Day: Zavjet šutnje o zločinu je prekršen na društvenim mrežama

15.11.2013. u 20:57
267
103
Tomašica Tweet Day: Zavjet šutnje o zločinu je prekršen na društvenim mrežama
267
Tomašica Tweet Day: Zavjet šutnje o zločinu je prekršen na društvenim mrežama
Foto: Arhiv/Anadolija
U blizini Prijedora otkrivena Tomašica - najveća masovna grobnica na Balkanu iz proteklog rata, zvanično je obznanjeno prije dva mjeseca. Nakon toga je uslijedila tišina, tek poneka informacija u lokalnim medijima, uglavnom u entitetu FBiH. Međutim, kako vrijeme odmiče, istina o zločinima izlazi na vidjelo i ništa se više ne može sakriti.
A krilo se dvije decenije. Krili su izvršitelji zločina, krile su komšije ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, krila je prijedorska policija čiji pripadnici su bili među egzekutorima, krili su svi koji su mogli ili morali znati da stotine ubijenih i zatrpanih pod debelim slojem zemlje 20 godina čekaju na konačni smiraj.

Zločini i istina se ne mogu sakriti, ma koliko god to neka vlast željela, ma koliko god neki mediji ne pisali o tome.

"Zavet ćutanja krši se na društvenim mrežama", napisao je danas jedan korisnik Twittera. I zaista je bilo tako.

Nakon slika koje pokazuju sav užas koji skriva masovna grobnica Tomašica, korisnici Twittera inicirali su dan pisanja o tom izločinu.

Danas je bio taj dan kada su stotine ljudi širom svijeta jasno kazali da osuđuju zločin, pisali su sve do sada poznate činjenice o ovoj masovnoj grobnici i drugim stravičnim posljedicama etničkog čišćenja u tom krajiškom gradu. Koristeći hahstag #Tomasicatweetday danas se cijeli dan pisalo o Tomašici, da se ne zaboravi, da se ne ponovi, da se zločinci kazne, jer bez toga ne možemo graditi budućnost.

O ovoj akciji korisnika Twittera su izvijestili i brojni ugledni mediji poput Al Jazeere i drugih svjetskih novinskih agencija. To je, između ostalog, i bio cilj.

Tomašica Tweet Day bio je glas onih koji su jasno poručili da ne žele da se ikada više ponovi zločin nad njihovim narodom, da se zločin ne ponovi u ime njihovog naroda i da se ne ponovi više nikada i nigdje.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: