{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruhonjić: Strategija ćutanja o Tomašici Srbe će skupo koštati

26.11.2013. u 16:25
0
128
Gruhonjić: Strategija ćutanja o Tomašici Srbe će skupo koštati
0
Gruhonjić: Strategija ćutanja o Tomašici Srbe će skupo koštati
Tomašica
Beograđani malo znaju o tome gdje je i šta predstavlja Tomašica. Oni koje su anketirali novinari Radija Slobodna Evropa ili ne znaju za najveću otkrivenu masovu grobnicu u našoj zemlji ili su mišljenja da se o tome ne treba ni govoriti.
Dolazak predsjednika Haškog suda Theodora Merona na ovaj lokalitet pored Prijedora nije bio dovoljno bitan ni dnevnoj štampi u Srbiji, a ni Savo Štrbac iz Dokumentacionog centra Veritas, koji prikuplja podatke o zločinima u Hrvatskoj, kazao je da nije čuo za Tomašicu.

I dok mediji u našoj zemlji, ali i najveće svjetske agencije, izvještavaju o strašnim zločinima koje krije Tomašica, Dinko Gruhonjić, predsjednik vojvođanskog društva novinara, koji istražuje medijsko praćenje suočavanja sa ratnim zločinima za RSE je rekao da u srbijanskim medijima "očigledno postoji konsenzus da se ne piše. Valjda se misli da će, ako se o tome ne piše, to samo od sebe nestati. To je jedna konstanta, tako da imamo generacije mladih ljudi koji sistemski stiču, ne svojom krivicom, pogrešnu sliku o našoj nedavnoj prošlosti, što će nas definitivno skupo koštati u budućnosti".

Lazar Stojanović iz REKOM-a ne smatra da je problem samo u medijima. On skrivanje istine o zločinima ili društvenu ravnodušnost prema istini o događajima u 90-im stavlja u širi kontekst.

"Postoji još uvijek nedefinisan odnos vladajuće stranke, državnog aparata prema sopstvenoj prošlosti. A ona je neposredno povezana, kao sijamski blizanci, sa prošlim ratom i sa našom prošlošću. To je jednostavno jedna mimikrijska strategija koju nacionalisti imaju u odnosu na prošli rat i mislim da će to da nas prati do biološke smrti čitave te generacije koja je u tome učestvovala", ocjenjuje Stojanović.

Radio Slobodna Evropa dalje podsjeća da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7.500 nestalih. Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od čega u Prijedoru i okolini 61. Oko Prijedora je tokom rata bilo 59 logora, a do sada je utvrđeno da je na ovom području ubijeno blizu 3.500 osoba, mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Iza ovih brojki kriju se tragedije mnogih porodica u BiH. Kriju se monstruozni detalji o zločinima.

O Tomašici se može saznati, naprimjer na sajtu Peščanika u jednom od rijetkih članaka posvećenih Tomašici, da se smrad zločina osjećao dvije decenije u obližnjem rudničkom naselju pa je lokalno stanovništvo više puta tajno intervenisalo kod nadležnih, tražeći izmještanje grobnice zbog nesnosnog smrada leševa koji je do naselja dolazio i putem podzemnih voda.

Može se saznati da je bilješka o Tomašici iz Mladićevog ratnog dnevnika od 27. maja 1993., pročitana nedavno u Hagu, dio u kome se navodi da je lokalni šef policije zatražio pomoć od Mladićeve vojske da ukloni oko pet hiljada leševa prethodno zakopanih u rudniku. Mladić zapisuje da je namjera bila da se to "utrapi vojsci", a da se leševa riješi spaljivanjem, mljevenjem ili na neki drugi način.

To su istine koje se mogu saznati o zločinima a koje u Srbiji rijetko ko, ko nema pristup internetu, ima šanse da pročita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: