{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra je Tomašica Tweet Day, kažite jasno da osuđujete zločin

14.11.2013. u 13:45
500
Sutra je Tomašica Tweet Day, kažite jasno da osuđujete zločin
500
Sutra je Tomašica Tweet Day, kažite jasno da osuđujete zločin
Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora otkrila je svijetu prije tri mjeseca jednu od najmračnijih tajnih i jedan od najtežih zločina počinjenih na prostoru Balkana u devedesetim godinama prošlog stoljeća.
Teško da neko može ostati ravnodušan, makar to ne priznao javno, kada vidi fotografije otkopavanja posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata koji su ubijeni samo zato što nisu bili dio većinskog naroda u tom gradu u prvim godinama rata. Može li zapravo iko ostati ravnodušan na takav zločin koji je čovjek počinio drugom čovjeku, bez obzira na to kako se oni zvali i kojem narodu pripadali?

Tomašica je djelo zločinaca koji imaju svoje ime i prezime, taj zločin ne smije i ne može ostati nekažnjen, o tom zločinu ne smijemo šutjeti.

Upravo zbog toga što ne smijemo ostati nijemi i slijepi svako od nas na svoj način mora kazati da osuđuje taj zločin, počinjen nad narodom kojem pripadamo, počinjen u ime naroda kojem pripadamo ili jednostavno ne smijemo zatvarati oči pred zločinom koji je počinjen nad čovjekom bilo gdje.

Na društvenoj mreži Twitter inicirano je održavanje dana tvitanja o Tomašici. Jasno je da svi ne mogu otići u Prijedor i pokloniti se žrtvama, ali i ovo je način da korisnici te društvene mreže jasno kažu šta osjećaju, da kažu da osuđuju monstruozne zločine, da pošalju poruku cijelom svijetu da se ovakvo nešto više nikada i nikome ne smije ponoviti.

Korisnici Twittera su pozvani da 15. novembra, dakle sutra, koristeći hahstag #Tomasicatweetday napišu što više činjenica, podataka i osuda ovog zločina. Cilj je još jednom poslati poruku svijetu o tome šta se dogodilo u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Do sada je u ovoj masovnoj grobnici pronađeno više od 400 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja prijedorske regije. Prema nekim ranijim procjenama Tomašica krije još mnogo žrtava, a porodice ubijenih se nadaju da će iskopavanja biti što prije završena kako bi njihovi najmiliji konačno našli smiraj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: