BiH
500

Sutra je Tomašica Tweet Day, kažite jasno da osuđujete zločin

Klix.ba
Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora otkrila je svijetu prije tri mjeseca jednu od najmračnijih tajnih i jedan od najtežih zločina počinjenih na prostoru Balkana u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Teško da neko može ostati ravnodušan, makar to ne priznao javno, kada vidi fotografije otkopavanja posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata koji su ubijeni samo zato što nisu bili dio većinskog naroda u tom gradu u prvim godinama rata. Može li zapravo iko ostati ravnodušan na takav zločin koji je čovjek počinio drugom čovjeku, bez obzira na to kako se oni zvali i kojem narodu pripadali?

Tomašica je djelo zločinaca koji imaju svoje ime i prezime, taj zločin ne smije i ne može ostati nekažnjen, o tom zločinu ne smijemo šutjeti.

Upravo zbog toga što ne smijemo ostati nijemi i slijepi svako od nas na svoj način mora kazati da osuđuje taj zločin, počinjen nad narodom kojem pripadamo, počinjen u ime naroda kojem pripadamo ili jednostavno ne smijemo zatvarati oči pred zločinom koji je počinjen nad čovjekom bilo gdje.

Na društvenoj mreži Twitter inicirano je održavanje dana tvitanja o Tomašici. Jasno je da svi ne mogu otići u Prijedor i pokloniti se žrtvama, ali i ovo je način da korisnici te društvene mreže jasno kažu šta osjećaju, da kažu da osuđuju monstruozne zločine, da pošalju poruku cijelom svijetu da se ovakvo nešto više nikada i nikome ne smije ponoviti.

Korisnici Twittera su pozvani da 15. novembra, dakle sutra, koristeći hahstag #Tomasicatweetday napišu što više činjenica, podataka i osuda ovog zločina. Cilj je još jednom poslati poruku svijetu o tome šta se dogodilo u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Do sada je u ovoj masovnoj grobnici pronađeno više od 400 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja prijedorske regije. Prema nekim ranijim procjenama Tomašica krije još mnogo žrtava, a porodice ubijenih se nadaju da će iskopavanja biti što prije završena kako bi njihovi najmiliji konačno našli smiraj.