BiH
103

Tolimir oslobođen određenih tački optužnice, ali ipak osuđen na doživotni zatvor

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Žalbeno vijeće Haškog Tribunala danas je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira. Ipak, Tolimir je oslobođen po nekoliko tačaka optužnice koje se odnose na genocid.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjedonosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uložio je žalbu na presudu Pretresnog vijeća Haškog Tribunala kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Tolimir je, prema presudi Pretresnog vijeća Haškog tribunala, proglašen krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, progone i nehumana djela, prisilno premještanje, zločini protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Rasprava po žalbi je održana 12. novembra 2014. godine, a Predsjedavajući Žalbenog vijeća bio je sudija Theodor Meron.

Tolimir se na presudu Pretresnog vijeća žalio po 25 žalbenih osnova.

Prisilno premještanje stanovništva u Srebrenici i Žepi Žalbeno vijeće nije okarakterisalo kao genocid. Premda je postojao plan da se protjeraju muslimani, Žalbeno vijeće nije uvjereno da je takva politika imala za cilj da se fizički ukloni to stanovništvo. Ubistvo Avde Palića i drugih vodećih ličnosti, smatra Vijeće, ne može se posmatrati kao genocid. Također, ubistvo muslimanskih mladića u blizini Trnova ne može se smatrati dijelom udruženog zločinačkog poduhvata s konačnim ciljem genocida.

Ipak, preostale osuđujuće presude, posebno one za ubijanje muškaraca u Srebrenici i nanošenje teških duševnih boli, te njegova odgovornost u njima ne zaslužuju smanjenje kazne. Stoga mu je Žalbeno vijeće potvrdilo doživotnu kaznu zatvora. Presuda će uskoro biti objavljena te će je biti moguće detaljnije analizirati.