BiH
6

Mehmedović: Presuda Tolimiru je dobra poruka za nove generacije

FENA
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, koju je danas izreklo Žalbeno vijeće Haškog tribunala, smatra dobrom porukom za nove generacije.
  • To je opomena budućim generacijama da ne bi pošle za onim što su njihovi prethodnici uradili, ako ne bude pravde neće dugo potrajati, a opet ćemo doživjeti to šta nam se desilo - ocijenila je Mehmedović za Fenu.

Ipak, kaže, žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, ali najteže im pada, kako je istakla, puštanje ratnih zločinaca na slobodu i postavljanje na određene funkcije.

  • Da je bilo pravde svi bi dosad bili kažnjeni, ne može za genocid odgovarati pet, deset, dvadeset ljudi - navela je.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Naloženo je da se presuda izvrši odmah, te da Tolimir ostane u pritvoru Međunarodnog suda dok se ne privedu kraju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će služiti kaznu.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.