{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Subašić: Najbitnije je što je Tolimir osuđen zbog genocida

F
8.4.2015. u 20:32
0
76
Subašić: Najbitnije je što je Tolimir osuđen zbog genocida
0
Subašić: Najbitnije je što je Tolimir osuđen zbog genocida
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.
- Ako žrtva može biti zadovoljna, onda smo mi zadovoljni - kazala je Feni predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić koja je danas boravila u Haagu.

Ona i članovi drugih udruženja prate svako suđenje Međunarodnog suda.

Naglasila je da je važno što je Tolimir dobio doživotnu kaznu zatvora, ali da je najbitnije da je osuđen za genocid.

- Presuda za genocid znači mnogo, jer se ne može reći da se genocid nije desio - istakla je Subašić.

Kada je u pitanju oslobađajući dio presude za ubistvo trojice Bošnjaka iz Žepe kazala je da je to sramotno i da u tom segmentu nisu zadovoljni jer znaju da su ubijeni na mučki način, i da ih je ubio Tolimir.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.

Pretresno vijeće je u decembru 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, kao i za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena je 25. februara 2005. godine.

Postupak protiv Zdravka Tolimira jedan je od 12 postupaka pred Međunarodnim sudom koji se tiču niza zločina koje su pripadnici snaga bosanskih Srba počinili nad bosanskim muslimanima nakon pada dvije zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija, Srebrenice i Žepe, u julu 1995. godine. Devet od tih postupaka je okončano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: