BiH
20

Tokić: RS uz podršku međunarodne zajednice negira prava nesrpskog stanovništva

FENA
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić je povodom kršenja ljudskih prava djece bošnjačkih povratnika u Konjević Polju kazao da vladajući režim RS-a, uz prećutnu podršku međunarodne zajednice, kontinuirano provodi svojevrsni apartheid i negiranje bilo kakvih prava nesrpskog stanovništva uz nasilnu pravoslavizaciju.

"Ovakva situacija posebno nakon višesedmičnog bezuspješnog protesta roditelja i djece iz Konjević Polja iscrpila je strpljenje bošnjačkog narod", navodi se u saopćenju.

Bošnjački pokret poziva sve građane BiH da stanu u zaštitu ravnopravnosti svih naroda u obrazovnom sistemu RS-a te da se suprostave ostacima velikorpske ideologije negiranja svega što nije srpsko i pravoslavno.

Dodaje da simboličnim demonstracijama upozorenja i potpisivanje peticija zahtjeva za prava bošnjačke djece u RS-u građani se trebaju suprostaviti narastajućim politikama isključivosti i snagama u RS-u koje nakon provedenog genocida drugim sredstvima pokušavaju nastaviti s istim projektom.

Najavio je da će tokom narednih dana predstavnici Bošnjačkog pokreta inicirati u saradnji sa drugim NVO, predstavnicima akademske zajednice i prominentnim pojedincima demonstracije podrške građana Sarajeva roditeljima i djeci iz Konjević Polja.

"Ove demonstracije bit će posljednje upozorenje OHR-u, vlastima RS-a i BiH da osiguraju Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama zagarantovana prava bošnjačkoj djeci na jezik i nacionalnu grupu predmeta u obrazovnom sistemu RS-a", saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.