{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protest ispred OHR-a: Mirno posmatrate šta nam se dešava kao što ste i u ratu

8.11.2013. u 16:33
5
126
Protest ispred OHR-a: Mirno posmatrate šta nam se dešava kao što ste i u ratu
5
Dvjestotinjak građana predvođenih predstavnicima Bošnjačkog pokreta BiH i BZK Preporod održali su danas ispred zgrade OHR-a mirni protesni skup podrške djeci i roditeljima iz Konjević Polja.
Prisutni su nosili transparente na kojima su bile poruke upućene OHR-u, OSCE-u i domaćim institucijama, a na kojima je istaknuto da se ovoj djeci mora dozvoliti da se obrazuju na svom jeziku i izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Preporoda, profesor. dr. Senadin Lavić, kao i predsjednik "Bošnjačkog pokreta BiH" Sejfudin Tokić.

"Ovdje smo da damo jasnu poruku domaćoj političkoj javnosti, a naročito ljudima iz OHR-a i OSCE-a, koji mjesec dana mudro posmatraju ove ljude i ovu djecu ovdje pod šatorima. Naši zahtjevi su jednostavni i nisu u proturječju sa evrospskim kulturnim i edukacijskom normama i vrijednostima. Samo tražimo da djeca iz Konjević Polja uče maternji jezik koji hoće, da u školi uče nacionalnu grupu predmeta koju oni hoće i da niko nikome u BiH ne nameće ni jezik, ni kulturu, ni historiju. Pored toga zahtijevamo da u Školskom odboru budu roditelji djece koja tamo pohađaju školu i da među nastavnim osobljem bude bar poneki Bošnjak", kazao je Lavić.

On je na skupu zatražio da institucije BiH, te OHR i OSCE u roku do 150 sati izađu sa jasnim rješenjem za učenike, ne samo iz Konjević Polja, nego sa područja cijelog entiteta RS u kojem se, kazao je Lavić, provodi deiskriminacija nad bošnjačkom djecom.

"Zahtijevamo da se lupa naučne kritičke javnosti usmjeri prema udžbenicima, naročito historije i geografije u entitetu RS i da vidite u kakvoj zemlji živimo. Javno kažem da udžbenici historije za deveti razred obmanjuju i Srbe i Bošnjake kada se u njima navodi da je Bosna stara srpska zemlja, da je Tvrtko I Kotromanić krunisan u Mileševi kod Prijepolja. To su laži", kazao je Lavić te dodao da se nada kako će OHR ove zahtjeve shvatiti ozbiljno, ali i da "imamo rješenje i da ova djeca neće biti ponižena".

Postupajući na ovakav način međunarodna zajednica, a naročito OHR i OSCE, otići će sa sramotom koju neće moći "oprati". Gledajući sve ovo i ne poduzimajući ništa, oni nastavljaju kontinuitet one međunarodne zajednice koja je u periodu agresije na BiH mirno posmatrala i saučestvovala u genocidu nad narodom kojem pripadaju djeca koja već više od mjesec dana spavaju pod šatorom, rečeno je na današnjem skupu.

"Ovo je naša zemlja i ovdje obećavamo da ćemo osloboditi BiH, svaki njen pedalj, od aparthejda i diskriminacije bilo kojeg djeteta, bilo koje nacije. Kada se otkopavaju nove grobnice i nova stratišta Bošnjaka, naša djeca ne mogu učiti bosanski jezik, a dobijamo nove optužbe da imamo islamizaciju u ovom dijelu BiH. Tu poruku nam šalju oni koji su u školama postavili ikone, kandila i u škole uveli krsne slave. Nećemo više dozvoliti srbizaciju i pravoslavizaciju naše djece u RS", kazao je Tokić.

On je dodao da će djeca koja su zajedno sa roditeljima protestovala ispred OHR-a nastaviti školovanje i da je taj problem riješen. Ne bude li to u Konjević Polju, taj dio BiH ćemo smatrati privremeno okupiranim, dodao je Tokić.

"Zar je Inzko mislio da će strpljenje Bošnjaka biti vječno? Neće! Možemo mi razgovarati i na drugačiji način. Očito da oni razumiju neki drugi jezik. Ali na bosanskom im jasno kažemo: Niste nam potrebni kao ćete samo zauzimati prostor i davati podršku retrogradnim politikama i onima koji su djelili BiH", kazao je između ostaloga Tokić.

Istaknuto je i to kako pitanje obrazovnog sistema u BiH generalno nije završeno. U slučaju Konjević Polje se krše i elementarna ljudska prava, kazao je Lavić.

"Neki iz Predsjedništva BiH recimo, mogu kazati da ovo ne spada u njihove ingerencije. Međutim, ne spada ovo ni u moje ingerencije, ni u vaše, ni svih ovih ljudi što su došli. Ali, ima nešto što se zove moralni kategoriški imperativ u nama što nam nalaže da se borimo za bilo čije dijete u ovoj zemlji, da ne bude diskriminirano i da mu niko ništa ne nameće. Sve institucije u BiH snose odgovornost za ovo", kazao je Lavić novinarima.

Na našu konstataciju da Konjević Polje nije jedini slučaj i da ovaj problem postoji u obrazovanju generalno, a naročito u RS, Lavić je kazao kako će se o tome razgovarati u Banjoj Luci na skupu koji će biti organiziran u ponedjeljak.

"Bit će govora o obrazovanju Bošnjaka u RS. Želimo pokazati da postoji cjelokupan sistem aparthejda i diskriminacije djece nesrpskog stanovništava", kazao je Lavić.

Grupa građana je nakratko tokom polusatnog skupa skandirala: Inzko lopove! Osim što je bilo vidno pojačano osiguranje zgrade OHR-a, iz te institucije nisu davali nikakav drugi znak da ih zanima ono što se dešava napolju.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: