{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji djece iz Konjević Polja proveli noć ispred OHR-a, danas im stiže podrška

K
10.10.2013. u 10:01
3
31
Roditelji djece iz Konjević Polja proveli noć ispred OHR-a, danas im stiže podrška
3
Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši u potpunosti podržavaju roditelje iz Konjević Polja i pozivaju OHR i visokog predstavnika Valentina Inzka da napokon jasno iskaže svoj stav o njihovim problemima zbog kojih djeca ne idu u školu.
Navode da oni najbolje razumiju kroz šta sve prolaze roditelji i djeca iz Konjević Polja.

Zato apeliraju na OHR, UNICEF i OSCE, kao i sve ambasade u Bosni i Hercegovini i institucije Evropske unije da im pomognu i prekinu diskriminaciju koju, kako su naveli, nad njima vrše Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Goranom Mutabdžijom, "koji apsolutno ne želi da čuje njihov glas".

Pitaju i predstavnike EU o kakvoj ravnopravnosti govore po pitanju odluke Sejdić-Finci, kada na teritoriji Republike Srpske čitav jedan konstitutivni narod nema pravo na maternji jezik i ostale predmete iz nacionalne grupe predmeta, djeca nemaju osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na obrazovanje.

Očigledna diskriminacijaPozivaju ih da se što hitnije uključe u rješavanje njihovih problema, što bi omogućilo da se roditelji iz Konjević Polja vrate svojim kućama i da se njihova, ali i djeca iz Vrbanjaca, vrate u školske klupe.

"Evidentno je da vlast u Republici Srpskoj ne želi čuti glas Bošnjaka i vi predstavnici međunarodne zajednice ste jedini u mogućnosti da spriječite ovu očiglednu diskriminaciju i segregaciju, ali bojimo se da ćete i sada, kao i 1995. godine u Srebrenici, biti samo puki posmatrači", naveli su u pisanom reagiranju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

Sinoć su pred zgradom OHR-a u Sarajevu noćili roditelji iz Konjević Polja, čija djeca već 40 dana ne idu u školu, zbog toga što, između ostalog, u školama uče srpski umjesto bosanski jezik, te su roditelji tražili uvođenje nacionalne grupe predmeta u osnovnoj školi u ovom povratničkom naselje.

Muhizin Omerović, otac dvoje djece koja pohađaju područnu Osnovnu školu "Petar Kočić" u Konjević Polju, za Klix.ba je kazao kako su djeca i žene sinoć prenoćili u Studentskom domu u Nedžarićima, dok je 25 muškaraca iz Konjević Polja noćilo u šatorima ispred zgrade OHR-a.

Sastanak u Banjoj Luci"Jučer su se federalni ministri za obrazovanje, te izbjeglice i raseljene osobe, Damir Mašić i Adil Osmanović, sastali sa predstavnicima OHR-a, te se pojavila informacija kako će predstavnici OHR-a i OSCE-a u ponedjeljak ići na sastanak sa ministrom obrazovanja RS-a Goranom Mutabdžijom u Banju Luku. Mi ne vjerujemo da će oni išta riješiti, već samo tražimo da nam decidno kažu da li se u Konjević Polju krše prava nas i naše djece ili ne. Dotad nećemo otići odavde", rekao je Omerović.

Dodaje kako će danas pred zgradu OHR-a doći članice udruženja majki iz Srebrenice, kao i djeca iz osnovne škole na Grbavici, kako bi im pružili podršku.

"Ministri Mašić i Osmanović su jedini politički predstavnici koji su nas posjetili, a niko iz OHR-a se nije udostojio da pređe cestu i dođe do nas", zaključio je naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: