{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokić: Slučaj Konjević Polje je testiranje strpljivosti bošnjačkog naroda

F
23.10.2013. u 11:28
33
43
Tokić: Slučaj Konjević Polje je testiranje strpljivosti bošnjačkog naroda
33
Tokić: Slučaj Konjević Polje je testiranje strpljivosti bošnjačkog naroda
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić poziva međunarodnu zajednicu da odgovori na pitanje imaju li djeca bošnjačke nacionalosti iz Konjević Polja pravo na vlastiti jezik, pismo i kulturu.
"Nepoduzimanje nikakvih konkretnih poteza u ovom slučaju OHR-a i OSCE-a nas podsjećaju da međunarodna zajednica ništa nije promijenila u svojoj politici koja je ne tako davno doprinijela neviđenim zločinima i genocidu u i oko Srebrenice, sigurne zone UN-a, kao i širom BiH", naglasio je Tokić u otvorenom pismu.

Dodaje da situacija postaje jasnija kada ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija prijeti da će osnovnu školu u Konjević Polju potpuno zatvoriti ukoliko Bošnjaci ne prihvate njegov ultimatum da u školama uče srpski jezik i kulturu.

"Ovo je testiranje strpljivosti bošnjačkog naroda u postdejtonskoj BiH", ističe Tokić.

Bošnjački pokret upozorava vladajuće strukture RS-a i predstavnike međunarodne zajednice da hitno riješe ovo pitanje da ne bi izazvali masovno izražavanje nezadovoljstva pripadnika bošnjačkog naroda koji je kontinuirano izložen najtežim oblicima diskriminacije i torture u RS-u.

"Bošnjački pokret također poziva sve nevladine organizacije, akademsku zajednicu, da daju podršku opravdanim zahtjevima djece i roditelja Konjević Polja da bi se odbranili osnovni postulati ljudskih prava na prostoru RS-a", navodi se u otvorenom pismu predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: