{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokić: Popis stanovništva iz 2013. godine je historijski važan za budućnost BiH

F
13.9.2015. u 14:38
786
51
Tokić: Popis stanovništva iz 2013. godine je historijski važan za budućnost BiH
786
Tokić: Popis stanovništva iz 2013. godine je historijski važan za budućnost BiH
Sejfudin Tokić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić popis stanovništva iz 2013. godine smatra historijski važnim za budućnost BiH i bošnjačkog naroda.
"Rezultati ovog popisa poznati su već više od godinu dana, ali utvrđena struktura stanovništva u BiH s oko 53 posto Bošnjaka i oko 60 posto stanovništva BiH koji govori bosanskim jezikom, ne odgovara antibosanskim političkim centrima u zemlji i inozemstvu koji onemogućavaju objavljivanje ovakvih rezultata", naglasio je.

Istakao je da već više od godinu dana vlasti entiteta RS pokušavaju uvođenjem novih, mimo Zakona o popisu stanovništva, pravila u obradi podataka umanjiti broj Bošnjaka i građana koji govore bosanski jezik.

U tim namjerama, dodaje, pokušavaju za takve ciljeve pridobiti lobiranjem određene predstavnike međunarodne zajednice.

"Indolentnost bošnjačkih predstavnika u institucijama entiteta i države BiH te u Agenciji za statistiku otvorila je prostor da se o broju popisanih Bošnjaka koji mogu ući u strukturu stanovništva BiH vode svojevrsni pregovori", akcentirao je.

Time je, kaže, bošnjačka politika po ko zna koji puta upala u zamku da vodi pregovore o nespornim pitanjima prava jednog naroda i države BiH.

"Bošnjački pokret zahtijeva od predstavnika našeg naroda da prestanu nasjedati na velikosrpsku politiku koja bi rado pregovarala o identitetu Bošnjaka, postojanju bosanskog jezika, države BiH. Niko nema pravo u procesu obrade podataka u ime našeg naroda pristati na brisanje niti jednog Bošnjaka, popisanog u skladu sa Zakonom oktobra 2013. godine, koji je spašavajući život uspio izbjeći u inostranstvo", izjavio je Tokić, saopćio je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: