BiH
786

Tokić: Popis stanovništva iz 2013. godine je historijski važan za budućnost BiH

FENA
Sejfudin Tokić (Foto: Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić popis stanovništva iz 2013. godine smatra historijski važnim za budućnost BiH i bošnjačkog naroda.

"Rezultati ovog popisa poznati su već više od godinu dana, ali utvrđena struktura stanovništva u BiH s oko 53 posto Bošnjaka i oko 60 posto stanovništva BiH koji govori bosanskim jezikom, ne odgovara antibosanskim političkim centrima u zemlji i inozemstvu koji onemogućavaju objavljivanje ovakvih rezultata", naglasio je.

Istakao je da već više od godinu dana vlasti entiteta RS pokušavaju uvođenjem novih, mimo Zakona o popisu stanovništva, pravila u obradi podataka umanjiti broj Bošnjaka i građana koji govore bosanski jezik.

U tim namjerama, dodaje, pokušavaju za takve ciljeve pridobiti lobiranjem određene predstavnike međunarodne zajednice.

"Indolentnost bošnjačkih predstavnika u institucijama entiteta i države BiH te u Agenciji za statistiku otvorila je prostor da se o broju popisanih Bošnjaka koji mogu ući u strukturu stanovništva BiH vode svojevrsni pregovori", akcentirao je.

Time je, kaže, bošnjačka politika po ko zna koji puta upala u zamku da vodi pregovore o nespornim pitanjima prava jednog naroda i države BiH.

"Bošnjački pokret zahtijeva od predstavnika našeg naroda da prestanu nasjedati na velikosrpsku politiku koja bi rado pregovarala o identitetu Bošnjaka, postojanju bosanskog jezika, države BiH. Niko nema pravo u procesu obrade podataka u ime našeg naroda pristati na brisanje niti jednog Bošnjaka, popisanog u skladu sa Zakonom oktobra 2013. godine, koji je spašavajući život uspio izbjeći u inostranstvo", izjavio je Tokić, saopćio je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.