{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokić, Lavić i Zolić upozorili na manipulacije u vezi s popisom stanovništva

F
14.9.2015. u 14:58
757
100
Tokić, Lavić i Zolić upozorili na manipulacije u vezi s popisom stanovništva
757
Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" i Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda ponovno su danas upozorili na "manipulacije u vezi s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini", te na stalno prolongiranje objavljivanja podataka o rezultatima popisa, provedenog u prvoj polovini oktobra 2013. godine.
Predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić istaknuo je na press-konferenciji u Sarajevu da se radi o iznimno značajnom pitanju koje uključuje, demografske, historijske, kulturne, razvojne i političke aspekte, te da broj stanovnika jedne zemlje određuje brojne za državu i društvo relevantne procese.

Pojasnio je da se, nakon što je popis urađen u skladu sa standardima i preporukama Internacionalne monitoring misije (IMO-tim) i Zakonom o popisu, otvara pitanje (ne)rezidentnog stanovništva, te da entitetski Zavod za statistiku iz Banje Luke insistira na uvođenju pitanja/odgovora 40 iz P1 obrasca (koje govori o mjestu rada/ školovanja), iako su kriteriji u tom pogledu jasno definirani odgovorima na pitanja od 1. do 7. u Popisnici P1.

U vezi s tim, Lavić postavlja pitanje zašto se ono što je utvrđeno kao kriterij u zakonu za definiranje stalnog stanovništva ponovno pokušava uvesti u ravan "pogađanja, odnosno sumnjivih dogovora", naglašavajući neopohodnost poštivanja zakona i pravila na temelju kojeg je popis proveden.

Na nužnost poštivanja zakona i utvrđenih međunarodnih standarda ukazao je i profesor statistike i demografije dr. Hasan Zolić, podsjećajući da se u Zakonu o popisu stanovništva nigdje ne spominje pitanje 40. iz popisnice te da ga ne treba uzimati u obzir kod utvrđivanja (ne)rezidentnog stanovništva.

"Međutim, Republika Srpska to ne prihvata i danas egzistira pet varijanti što se tiče broja (ne)rezidentnog stanovništva", kazao je Zolić, navodeći da bi se, prema jednoj od varijanti, a uvođenjem novih varijabli, ukupan broj stanovnika BiH trebalo da umanji za oko 437.000.

Koordinator Koalicije "Bitno je biti Bošnjak" i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić ocijenio je navjerovatnom i apsurdnom činjenicu "da ponovo imamo proces u kome se u Agenciji za statistiku govori terminima - da se približavamo zakonskim rješenjima, odnosno da se u okviru Agencije, IMO-tima i političkih stranaka vrše pregovori o broju stanovnika".

Dodao je da je politika pregovaranja o nespornim stvarima proizvod velikodržavnih projekata usmjerenih protiv BiH, te da se radi o pojavi prisutnoj posljednjih decenija u BiH i u tom kontekstu naveo je da takav trend prate spekulacije o nazivu maternjeg jezika, bošnjačkom identitetu, državi BiH i njenim institucijama.

Tokić, nadalje, tvrdi, "da se trenutno pregovara o tome koliko su Bošnjaci spremni odustati od broja koji je popisan na Popisu stanovništva 2013", navodeći da je udio Bošnjaka u ukupnoj strukturi stanovništva BiH viši od 53 posto, te da je popisano oko 60 posto stanovnika koji govore bosanskim jezikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: