Dolina suza
218

Tok obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U povodu 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima srebreničke regije, koji su ubijeni u julu 1995. godine u "Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija", danas će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve. Tekstualni prijenos sa fotografijama i videima uživo možete pratiti na portalu Klix.ba.
13:55 - Do kraja vjerskog dijela programa uslijedilo je učenje na kaburima nakon čega će se okupljeni polako razilaziti.

13:30 - Završeno je klanjanje dženaza namaza, a potom je uslijedilo prenošenje tabura do iskopanih mezara u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.

13:00 - Dirljiva izvedba "Srebreničkog inferna" ponovo je dotakla sva srca. Uslijedilo je klanjanje podne, ikindija, a potom i dženaza namaza.

12:50 - Behadil Cvrk danas će ukopati brata, nanu i amidžu, a prije dvije godine ukopao je oca. Njegova tuga je neizmjerna.

12:26 - Učenjem Kur'ana počeo je vjerski dio programa koji će se nastaviti čitanjem odlomaka iz romana "Derviš i smrt", ilahijom "Šehidi", a potom i "Srebreničkim infernom". Delegacije obilaze Memorijalni kamen gdje odaju počast žrtvama.

11:57 - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius je rekao da žrtve i njihove porodice i danas trpe bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio uprkos obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova.

"Vi znate mnogo bolje od mene koliko je ostrašćena kampanja negiranja genocida i kako je u skorije vrijeme dobila novi zamah. Ne mogu ni zamisliti koliko je to teško za vas. Negiranje genocida ima za svoj cilj da vas povrijedi i oslabi. To je jedan od načina, može se reći, na koji se nastavlja genocid", rekao je Agius.

11:54 - Srebrenička Majka Kada Hotić poručila je da oni koji su počinili zločine to moraju priznati kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

"Očekujem od srpskog naroda da spasi i sebe i svoj podmladak tereta ove prošlosti, ovog rata. Ne želim da ijedan narod pati zbog toga, a krivci neka odgovaraju", poručila je Hotić.

11:45 - Društvene mreže danas su preplavljene porukama kojima mnogi žele odati počast i pokloniti se žrtvama, a u Potočare je stigao i poznati košarkaš Jusuf Nurkić.

11:25 - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je da će se zalagati da BiH što prije dobije zakon o zabrani negiranja genocida. Upravo negiranje genocida 24 godine poslije ne dozvoljava ozdravljenje našeg društva, zaključak je mnogih učesnika današnjeg skupa.

11:12 - Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u nekadašnjoj Fabrici akumulatora počeo je oficijelni dio komemoracije. Uslijedit će obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

10:30 - U Potočare pristižu brojne delegacije, a među njima i Carmel Agius, Šefik Džaferović, Lars-Gunnar Wigemark, Eric Nelson, Valentin Inzko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Elvir Karajbić, Semiha Borovac, Ismir Jusko, Edin Forto i mnogi drugi. Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da je negiranje genocida Milorada Dodika sramotno i necivilizacijski. O istoj temi govorio je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark ističući da je odgovornost svih lidera u cijelom regionu da stvore atmosferu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje nedjela, ali da, nažalost, u BiH takvu političku klimu još nemamo.

10:00 - Naši reporteri javljaju da je ove godine konačno riješen problem štandova sa neprikladnim sadržajem na ulazu u Memorijalni centar Potočari.

09:38 - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi se svi Evropljani trebali dobro pogledati.

09:35 - Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici poručili su: "Ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji".

09:08 - Komemoracija uz intoniranje himne BiH počinje u 11 sati, a od 12 počinje učenje Kur'ana, ilahija i izvođenje numere "Inferno" te slijede pripreme za namaz. Dženaza i dova šehidima genocida počinju u 13:20 sati, nakon čega slijedi iznošenje tabuta od musale do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.

Danas će u Potočarima biti ukopani: Bektić (Redžo) Mevlid, rođen 1962. godine, Bajraktarević (Osman) Nedžad, rođen 1975. godine, Salkić (Alija) Bajro, rođen 1957. godine, Husić (Husein) Muradif, rođen 1949. godine, Purković (Ahmet) Šemso, rođen 1952. godine, Isaković(Muhizin) Kasim, rođen 1973. godine, Isaković (Muhizin) Asim, rođen 1975 godine, Avdić (Hasan) Šemso, rođen 1964. godine, Suljić (Nazif) Adil, rođen 1952. godine, Cvrk (Osman) Rešid, rođen 1940. godine, Cvrk (Arif) Šaha, rođena 1913. godine, Gabeljić (Jusuf) Fadil, rođen 1974. godine, Memić (Hasan) Sidik, rođen 1960. godine, Tihić (Šukrija) Vekaz, rođen 1975. godine, Tahić (Hamed) Enver, rođen 1976. godine, Meholjić (Hakija) Husejn rođen 1929. godine, Salkić (Fadil) Sabahudin, rođen 1972. godine, Mehmedović (Džemail) Mali, rođen 1959. godine, Suljić (Salko) Sabit, rođen 1974. godine, Mehmedović (Suljo) Ismet, rođen 1937. godine, Hirkić (Bajro) Behadil, rođen 1973. godine, Nukić (Haso) Esad, rođen 1977. godine, Jašarević (Halid) Ahmet, rođen 1950. godine, Mujić (Ramo) Zijo, rođen 1968. godine, Mujić (Ramo) Fahrudin, rođen 1970. godine, Tabaković (Zajko) Hajro, rođen 1938. godine, Ahmić (Ismet) Omer, rođen 1973. godine, Cvrk (Behaija) Osman, rođen 1979. godine, Pilav (Rasim) Zaim, rođen 1946. godine, Pilav (Zaim) Fuad, rođen 1976. godine, Šaranović (Ševkija) Sadik, rođen 1969. godine, Tabaković (Nurija) Smail, rođen 1964. godine i Tihić (Mustafa) Hamed, rođen 1928. godine.

09:00 - Od ranog jutra u Potočare pristižu kolone automobila i autobusa sa građanima koji žele prisustvovati današnjoj komemoraciji. Preživjeli Srebreničani, porodice, prijatelji, komšije, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog kora u BiH i građani će danas u Potočarima odati počast žrtvama genocida. I ove godine očekuje se prisustvo više desetina hiljada ljudi. Jutros do devet sati je pristiglo 179 autobusa i 2.021 automobil.

Još 33 žrtve genocida u Srebrenicu naći će danas svoj smiraj u Potočarima, dolini bijelih nišana. Iako ni u jednom od tabuta koji će danas biti spušteni u mezare nisu kompletirani skeletni ostaci, odnosno najčešće je tu samo po nekoliko koščica, porodice su se na kraju ipak odlučile sahraniti ih.

Vjerski dio današnjeg programa predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Tabuti sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava sinoć su iz nekadašnje Fabrike akumulatora izneseni na musalu Memorijalnog centra Potočari gdje su proučene dove i izvršene posljednje pripreme za današnju dženazu i ukop.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti spuštena u kabur je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao samo 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.

Ove godine ukopava se najmanji broj žrtava u odnosu na prethodne 23 godine.