Godišnjica genocida
230

Hiljade ljudi pristiže u Potočare, sve spremno za komemoraciju

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nekoliko hiljada osoba jutros je stiglo u Potočare kako bi prisustvovalo kolektivnoj dženazi žrtvama genocida. U Potočarima je sve spremno za komemoraciju povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Autobusi koji su krenuli iz više bosanskohercegovačkih gradova jutros su počeli pristizati u Potočare gdje će danas biti održana kolektivna dženaza i ukop 33 žrtve genocida. Jutros do devet sati je pristiglo 179 autobusa i 2.021 automobil.

U toku dana očekuje se dolazak više desetina hiljada ljudi, a kako je ranije saopćio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine i 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenice, komemoracija bi trebala početi u 11 sati.

Jučer je stotine bajkera u sklopu Moto maratona Srebrenica 2019. stiglo iz Sarajeva u Potočare. Na dženazu je, nakon pređenih 500 kilometara, stiglo i blizu 300 biciklista iz 10 evropskih zemalja.

Na mezarju Memorijalnog centra Potočari dosad je ukopano 6.610 žrtava genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do ovog časa ekshumirani su posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

U proteklih nekoliko dana sav civilizovani svijet izrazio je žaljenje u vezi s genocidom počinjenim u Srebrenici 11. jula 1995. uz poruku da se takvo nešto nikada više i nigdje ne smije ponoviti.