Nakon užasnih zločina
50

Agius: Negiranje genocida je način da se on nastavi

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius rekao je danas kako negiranje genocida predstavlja način na koji se on nastavlja.

Agius je na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici rekao da Haški tribunal i institucija koja je naslijedila Međunarodni rezidualni mehanizam već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu.

"Zahvaljujući njihovom radu i presudama nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt, jednako kao što se promijenila i situaciju u BiH. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene tokom sukoba početkom 90-ih godina su izvedeni pred lice pravde", kazao je Agius.

On je rekao da su oni koji su stradali konačno dočekali i ukop te da su ovakva obilježavanja potvrda odlučnosti Vijeća sigurnosti UN-a da osigura pravdu žrtvama, porodicama i kompletnom regionu.

"Ponosan sam što je Tribunal uradio sve što je bilo u njegovoj moći jednako kao što će i Rezidualni mehanizam nastaviti raditi da osigura pravdu za sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Što se tiče događaja koji danas obilježavamo, presude Haškog tribunala su bile prve koje su utvrdile da su djela počinjena na ovom području genocid", rekao je Agius.

Istakao je da je utvrđeno da je genocid pažljivo planiran, kao i da je sistemski i brutalno provođen u samo nekoliko dana te da je njegov rezultat više od osam hiljada ubijenih muškaraca i dječaka, muslimana.

"Najviša pravna instanca u svijetu Međunarodni sud pravde također je utvrdio da su dešavanja u Srebrenici čin genocida. Nedavno, u martu ove godine, Međunarodni rezidualni mehanizam je donio još jednu važnu presudu kojom je potvrđeno da je genocid počinjen. Žrtve, porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice tih dešavanja", kazao je Agius.

On je rekao da žrtve i njihove porodice trpe danas bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio uprkos obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova.

"Vi znate mnogo bolje od mene koliko je ostrašćena kampanja negiranja genocida i kako je u skorije vrijeme dobila novi zamah. Ne mogu ni zamisliti koliko je to teško za vas. Negiranje genocida ima za cilj da vas povrijedi i oslabi. To je jedan od načina, može se reći, na koji se nastavlja genocid", rekao je Agius.

Zaključio je riječima da se mora zaustaviti negiranje genocida i holokausta.