Dušanka Majkić
0

"Tihićev zahtjev je čista pakost"

SRNA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Poslanik SNSD-a u novom sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je kao hir i pakost zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

"Nije neočekivana takvo Tihićevo reagovanje", rekla je Majkić i istakala da se ovim želi preduhitriti odluka koju Ustavni sud RS treba da donese u vezi sa bošnjačkim zahtjevom za zaštitu nacionalnog interesa u slučaju izbora mandatara RS.

Prema njenim riječima, nakon što su shvatili da će se zahtjev za zaštitu nacionalnog interesa izjaloviti, u SDA su zaključili da bi podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH moglo biti rješenje za onemogućavanje daljeg rada institucija RS. 

Ona je ocijenila da se ovim želi pokazati da institucije RS i RS ne mogu da služe kao primjer Federaciji BiH.

"Riječ je o čistom hiru i pakosti kako bi se pokušalo urušiti ono što ne zavisi od njih", smatra Majkić, koji je i član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu. 

 Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejman Tihić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu i Odluke o usvajanju budžeta RS za ovu godinu.

 Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović ranije je bio najavio da će tražiti od OHR-a da poništi budžet RS za 2011. godinu, a ako u tome ne uspije, da će od Tihića tražiti da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH. Zbog nemogućnosti dogovora o budžetu BiH za 2011. u okviru Fiskalnog vijeća BiH, Kasumović smatra da budžet RS za ovu godinu nije zakonit.