Sulejman Tihić
0

"Inicijativa pokrenuta kod Ustavnog suda nije usmjerena protiv RS-a"

FENA
Foto: sda.ba
Foto: sda.ba
Inicijativa kod Ustavnog suda koja je pokrenuta kada je u pitanju budžet Republike Srpske nije usmjerena protiv Republike Srpske niti želimo time ugroziti finansiranje onih aktivnosti koje budžet finansira, kazao je novinarima danas u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Međutim, dodao je, to je suprotno zakonu, članu 6. Zakona o Fiskalnom vijeću, gdje stoji da je prije usvajanja budžeta države, entiteta i Distrikta Brčko neophodno postaviti budžetski okvir za 2011., gdje će biti rečeno koliko budžeti mogu rasti ili moraju biti smanjeni.

"Republika Srpska je usvojila budžet a da nemamo toga okvira i ja sam spreman danas-sutra, kad bude odluka Fiskalnog vijeća, ako bude prije odluke Ustavnog suda, da povučem taj zahtjev“, kazao je Tihić odgovarajući na novinarsko pitanje.

Tihić je krajem januara, u kapacitetu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine, podnio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2011. godinu i Odluke o usvajanju budžeta RS za 2011. godinu.

"Zbog nemogućnosti da se riješi problem u Federaciji BiH, sve se čini da se blokira RS, pa je tako bio blokiran i izbor same Vlade. Sad je ovo neki nastavak, i mi to tako vidimo", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik novinarima danas u Sarajevu upitan da komentira ovaj Tihićev postupak.