Čović optimističan
6

Tihić: Susret Fule - Dodik je loša poruka EU državi BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da odluka evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea da svoju posjetu Bosni i Hercegovini započne večerašnjim susretom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu predstavlja "lošu poruku Evropske komisije (EK) kada je u pitanju odnos prema državi BiH".

U planu Fuleove posjete, podsjetimo, ne spominje se susret s članovima Predsjedništva BiH. Fuleovi saradnici su bh. diplomatama izrazili žaljenje "što ovaj put nije bilo moguće organizirati sastanak s trojicom članova Predsjedništva BiH za što je jedini krivac nedostatak vremena".

"To je loša poruka jer se daje prioritet jednom entitetskom lideru u odnosu na Predsjedništvo BiH", rekao je Tihić.

Tihić ističe da je u odnosu na sastanak bh. lidera u Bruxellesu koncem juna ove godine u Bosni i Hercegovini napravljen korak unazad.

"Nismo ispunili obećanje vezano za provođenje presude u slučaju 'Sejdić-Finci'. Činjenica je da se nalazimo u pokušajima da napravimo nekoliko koraka unazad kada je u pitanju državna služba, pravosuđe, javne nabavke, Elektroprijenos, Izborni zakon BiH... Mislim da se BiH nalazi u goroj situaciji nego u vrijeme sastanka u Bruxellesu krajem juna. Ovdje imamo na sceni pokušaje odustajanja od reformi koje su bile preduvjet da dođemo u fazu u kojoj se sada nalazimo kad je u pitanju put ka EU", rekao je Tihić.

Najavio je da će Fuleu "ukazati na pokušaje da se ponište procesi reformi koje smo zajedno vodili sa Evropskom unijom".

S druge strane, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je iznio optimizam pred susret s Fuleom.

"Sedam stranaka pozvano je na razgovor koji ćemo u utorak imati sa komesarom EU za proširenje Stefanom Fuleom, i vjerujem da ćemo mu dati ohrabrenje te do kraja marta provesti odluku u slučaju 'Sejdić-Finci' kako bi se otvorio kandidatski status za BiH", izjavio je Čović novinarima.

Stefan Fule u okviru posjete Bosni i Hercegovini sutra će prisustvovati dijalogu na visokom nivou između predstavnika BiH i Evropske unije. Osim s Dodikom, sastat će se i sa ministrom vanjskih poslova BiH i predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH za agenciju Anadolija večeras je potvrđeno da će se Fule sastati i sa dvojicom čelnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i liderima Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.

Glasnogovornik delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie u izjavi za agenciju Anadolija potvrdio je ove sastanke.

"Osim sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, komesar Fule će, prije sastanka u okviru dijaloga na visokom nivou, održati radne sastanke sa gospodom Tihićem, Čovićem, Lagumdžijom i Dodikom", kazao je McGuffie.