"Neformalno" o važnim temama
6

Fule i Dodik će razgovarati na večeri u Istočnom Sarajevu

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule, kako se očekuje, započet će večeras posjetu Bosni i Hercegovini susretom sa predsjednikom Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, gdje će se zaputiti odmah po slijetanju na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Kako saznaje agencija Anadolija (AA) iz više izvora, Fule i Dodik će se, kako je planirano, susresti kasno večeras u Istočnom Sarajevu, a najvjerovatnije da će o važnim temama razgovarati uz večeru, gotovo poluformalno. Mjesto susreta još uvijek nije potvrđeno.

U Evropskoj komisiji (EK) agenciji Anadolija ova saznanja nisu htjeli potvrditi, ali ni demantirati.

U Sarajevu će sutra, 27. novembra, biti održan drugi krug dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanjaBosne i Hercegovine Evropskoj uniji, čiji će fokus biti na provođenju "Mape puta" dogovorene na prvom sastanku održanom 27. juna u Bruxellesu.Ovom susretu će prisustvovati i komesar Fule.

Kako se očekuje, Fule će s političkim vodstvom BiH razgovarati i o posljedicama nedavnog dogovora šest lidera vladajućih stranaka u Mostaru.

Fule će se sutra ujutro najprije sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Iz Delegacije Evropske unije ističu da Fuleova posjeta predstavlja "još jedan signal evropskog podsticaja vlastima BiH da nastave sa neophodnim reformama za napredak zemlje na putu evropskih integracija, a u korist svojih građana".

"Evropski komesar za proširenje Štefan Fule ohrabrit će tokom posjete bh. lidere da nastave sa reformama i omoguće zemlji da nastavi na evropskom putu", rekao je njegov Fileov portparol Peter Stano.

Fule se danas nalazi u posjeti Zagrebu gdje se sastao ili će se sastati sa predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslovaHrvatske Vesnom Pusić te potpredsjednikom Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Hrvatske Nevenom Mimicom.

Fule je danas rekao da je "Hrvatska je na dobrom putu".

"Uvjeren sam u njezinu predanost da se posveti preostalim pitanjima navedenima u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu", rekao je Fule u Zagrebu.