Počeo sastanak s bh. liderima
0

Fule će potvrditi da su za BiH otvorena vrata EU

Anadolija
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prisustvu evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea i lidera vodećih bosanskohercegovačkih stranaka danas je u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu započeo rad drugog kruga dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), javlja izvještač agencije Anadolija (AA).

Kako je ranije najavljeno, fokus sastanka će biti na provođenju Mape puta dogovorene na prvom sastanku, održanom 27. juna u Briselu.

Kako je najavljeno iz Vijeća ministara BiH, konferencija za novinare planirana je u 13.45 u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Iz Delegacije Evropske unije su ranije istakli da Fuleova posjeta predstavlja još jedan signal evropskog podsticaja vlastima BiH da nastave s neophodnim reformama za napredak zemlje na putu evropskih integracija, a u korist građana.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da će Fule potvrditi još jednom da su vrata EU otvorena za BiH. Fule će, istakao je Inzko, podsticati BiH da mora više djelovati samostalno na putu ka EU.

Najavljeno je da će Fule razgovarati s političkim vodstvom zemlje o posljedicama nedavnog dogovora lidera šest vladajućih stranaka u Mostaru.

Inače, Fule je kasno sinoć doputovao u Sarajevo gdje se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je, kako su prenijeli lokalni mediji, nakon sastanka izjavio je da će RS učiniti samo ono što se zahtijeva odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburgu u slučaju "Sejdić - Finci", te poručio da prijedlog iz Federacije BiH ne može utjecati na prijedlog tog bh. eniteta.

Pored Dodika, Fule će se danas odvojeno sastati i s ministrom vanjskih poslova BiH i predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su za agenciju Anadolija potvrdili da će se Fule sastati i sa dvojicom čelnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i liderima Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.