{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. lideri će sutra razgovarati sa Štefanom Fuleom

F
26.11.2012. u 14:42
0
8
Bh. lideri će sutra razgovarati sa Štefanom Fuleom
0
Bh. lideri će sutra razgovarati sa Štefanom Fuleom
Štefan Fule
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule doputovat će sutra u BiH gdje će s bh. političkim liderima održati sastanak u okviru druge runde visokog dijaloga u vezi s ispunjenjem uvjeta za priključenje BiH Evropskoj uniji, potvrdio je ranije za Agenciju Fena portparol Štefana Fulea Peter Stano.
Stano je istakao da će razgovor ići u smjeru analize ispunjenja rokova koje je BiH preuzela na prvom sastanku na visokom nivou koji je u junu održan u Briselu.

"Fokus će biti na uvjetima iz Mape puta te će biti razgovarano o načinima na koji BiH može ubrzati napredak na putu ka integraciji u Evropsku uniju", kazao je Stano.

Stano je podsjetio na nedavni boravak visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te istakao da njena poruka jasno ocrtava odlučnost i namjere EU spram BiH.

Ashton je ponovila čvrstu opredijeljenost svih 27 zemalja članica EU da prihvate BiH u svoju zajednicu. Istakla je da je budućnost BiH u EU te da bh. politički lideri moraju preduzeti sve neophodne korake da EU postane realnost za bh. građane inače će ova zemlja zaostati za zemljama u regionu.

Ashton je kazala da nema vremena za trošenje na neproduktivne razgovore te podsjetila da BiH mora implementirati presudu Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju-SSP stupio na snagu.

Brisel od bh. političara očekuje dogovore o konkretnim rješenjima za dva glavna uvjeta iz Mape puta, a to su okvir zakonskog rješenja u vezi s implementacijom presude u slučaju "Sejdić-Finci" te zajednički prijedlog svih nivoa vlasti u vezi s učinkovitim mehanizmom koordinacije.

Prije sastanka na visokom nivou Fülea će primiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji će ga upoznati o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i ciljevima Vijeća ministara u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: