SDA u Srbiji
0

Tihić danas u Beogradu na sastanku s Tadićem

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić sastat će se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tihić će u odvojenim susretima razgovarati sa predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, te sa Sulejmanom Ugljaninom, ministrom bez portfeljea u Vladi Srbije.

U posjetu Beogradu, sa Tihićem, koji je i lider Stranke demokratske akcije dolaze i funkcioneri BiH, Republike Srpske i Federacije BiH iz reda ove partije.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović sastat će se sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, dok će se premijer FBiH Mustafa Mujezinović sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. 

Tihić je ranije najavio da će delegacija ove stranke u Beogradu imati seriju sastanaka sa funkcionerima Srbije, među kojima je najvažniji sastanak sa Tadićem.

"U SDA zagovaramo politiku dijaloga i dogovora kao načina rješavanja problema, a ne politiku konfrontacije. Sa predsjednikom Tadićem razgovarat ćemo o svim pitanjima važnim za odnose između naših zemalja", rekao je Tihić Srni.

On je naglasio da SDA, kao najveća stranka u BiH, želi dati doprinos rješavanju problema, navodeći da taj angažman, ipak, ne može zamijeniti ono što bi trebalo da rade institucije Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara. 
U delegaciji SDA, koju će u Beogradu predvoditi Tihić, bit će i zamjenik predsjednika stranke Asim Sarajlić, potpredsjednici Federacije BiH Mirsad Kebo i Republike Srpske Adil Osmanović, ministar sigurnosti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović i premijer FBiH Mustafa Mujezinović.