Sulejman Tihić
0

"Protesti boraca politički zloupotrijebljeni"

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da su protesti boračkih populacija pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu politički zloupotrebljeni, a neredi isplanirani.

Tihić je je rekao da u prilog tome govori činjenica da je tokom protesta demonstrantima isplaćivan novac, naglasivši da su pojedini predsjednici boračkih organizacija u funkciji Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Prema njegovom mišljenju, neredi su bili usmjereni prevashodno protiv SDA, njega lično i federalnog premijera Mustafe Mujezinović.

Gostujući u programu Federalne televizije lider SDA je ponovio da se u BiH ne smije živjeti u prošlosti, nego da se mora gladati u budućnost.

Govoreći o odnosima u regionu, Tihić je rekao da je potrebno pokrenuti procese kojim bi BiH, a ne entiteti,  zaključila sporazume o specijalnim odnosima sa Hravatskom i Srbijom.

Tihić je ocijenio da je politika Hrvatske prema BiH veoma korektna za razliku od, kako je naveo, politika u BiH koje živi u prošlosti i radikalizujuju prilike u zemlji.

Govoreći posjeti Srbiji narednog mjeseca, lider SDA je rekao da je potrebno unaprijediti odnose dvije zemlje.
"U regionu svi moramo da razgovaramo, jer ćemo na taj način riješiti otvorene probleme koji postoje", dodao je Tihić.

Današnji sastanak predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i turskog predsjednika Abdulaha Gula u Istanbulu Tihić je ocijenio pozitivnim.